EBRD razvila onlajn kalkulator energetske efikasnosti

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je, kroz program koji obezbeđuje sredstva za povećanje energetski efikasnosti stanova i kuća (GEFF), razvila onlajn kalkulator energetske efikasnosti kako bi pomogla građanima Srbije da saznaju koliko energije i novca mogu uštedeti ugradnjom pristupačnih, visoko energetski efikasnih tehnologija.

Vlasnici stanova i kuća sada mogu samostalno da izračunaju uštede i saznaju uz pomoć kojih tehnologija mogu da povećaju energetsku efikasnost doma i doprinesu smanjenju zagađenja, navedeno je u saopštenju.

Evropska banka za obnovu i razvoj ukazala je da je potrošnja energije po jedinici BDP-a u Srbiji oko tri puta veća nego u EU.

Kako je precizirano, kuće i stambene zgrade u Srbiji su uglavnom stare, sistemi grejanja i hlađenja dotrajali, a izolacija na stambenim objektima nije zastupljena, pa tako na stambeni sektor odlazi oko 35 odsto potrošnje energije, posebno poslednjih 20 godina.

Zbog toga je, kako je naglašeno, u taj sektor neophodno uvesti mere energetske efikasnosti, jer je u njemu najveći potencijal za uštedu energije i novca.

Navedeno je i da se primenom tri energetski efikasne mere – PVC prozori, vazdušna toplotna pumpa i toplotna izolacija spoljašnjih zidova i krova, u kući grejne površine od 140 metara kvadratnih može smanjiti potrošnja energije do 72 odsto i uštedeti do 1.155 evra godišnje.

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *