Pet najnaprednijih projekata kreće sa implementacijom

Beograd, 17. april 2019. – Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstavili su rezultate inkubatora za klimu i dodelili sredstva za implementaciju inovativnih tehnoloških rešenja i poslovnih modela za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u pet opština i gradova, ali i širom Srbije zbog mogućnosti replikacije.

Dotacije za sufinansiranje tehnoloških rešenja i poslovnih modela dodeljene su sledećim kompanijama: JKP “Toplana-Šabac”, “Eso Tron”, “Jugo-Impek doo”, “Sanicula Co doo” i “GreenEnergi Point doo” . Implementacija njihovih ideja doprineće povećanju energetske efikasnosti, povećanju udela energije proizvedene iz obnovljivih izvora, stimulaciji kružne ekonomije i poboljšanju upravljanja otpadom širom Srbije, a posebno u Nišu, Paraćinu, Boljevcu, Rumenki i Šapcu.

Predstavnici pet pobedničkih timova potpisali su sporazume, a sredstva su izdvojena za sufinansiranje realizacije ovih projekata. Ukupna vrednost dodeljenog granta je 470.000 dolara, a ukupna vrednost investicije je oko 11.000.000 dolara. Očekivano smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, tokom životnog veka nagrađenih projekata, iznosi 500.000 t CO2 ekvivalenta.

“Klimatski pametni urbani razvojni izazov je jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo zaštite životne sredine sprovodi jer uključuje stručnost, finansijsku podršku, inovacije i konkretne rezultate”, rekao je ministar Goran Trivan. Ministarstvo će nastaviti da podržava inovativne ideje i nova tehnološka rešenja koja će dati opipljive rezultate u borbi protiv klimatskih promena, ali i poboljšati opšti kvalitet životne sredine.

“Pored toga što podržava razvoj inovativnih ideja kroz klimatski inkubator, UNDP takođe pomaže u njihovoj implementaciji kako bi doprineo ublažavanju klimatskih promena i podržao ciljeve održivog razvoja u Srbiji. Aktuelizovanje klime, kao teme, takođe ima dobar poslovni smisao, zato što je moguća ušteda novca kroz poboljšanje energetske i operativne efikasnosti, smanjenje troškova proizvodnje i povećanja prodaje proizvoda, izjavio je stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera.

Javni poziv „Inovacijski izazov“, objavljen u okviru „Klima pametnog urbanog razvojnog izazova“, zajedničkog projekta Ministarstva i UNDP-a, pomogao je da se identifikuju i dobiju inovativne ideje i projekti za poboljšanje klime koji smanjuju emisije gasova staklene bašte i podržavaju otpornost klime lokalnih zajednica u Srbiji. Pored inicijalne finansijske podrške, nagrađeni inovatori su imali priliku da razvijaju svoje ideje u projektima spremnim za implementaciju, u “Inkubatoru za klimatske uslove*, koji je uspostavljen u okviru projekta.

 

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *