Primarna strategija – dugoročno, sigurno i efikasno snabdevanje

Od 31.marta do 2.aprila 2019. godine u Portorožu (Slovenija) održana je medjunarodna konferencija SZE 2019. u organizaciji slovenačke energetske asocijacija. Program ove konferencije otvoren je za sve oblasti snabdevanja energijom, od proizvodnje, preko distribucije pa do finalne upotrebe, uz podršku osnovnih i primenjivih znanja. Na konferenciji su bili prisutni predstavnici 12 zemalja, Italije, Danske, Austrije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Slovenije… U okviru konferencije je održan 3. sastanak predstavnika bivsih jugoslovenskih republika, sadašnjih država, proširenih sa još nekim predstavnicima jugozapadne Evrope(Bugarska, Rumunije…).

Srbiju, izmedju ostalih je predstavljao i gospodin Dejan Stojanović, direktor udruženja “Toplana Srbije”.

U uvodnom govoru, otvarajući konferenciju Stojanović je upoznao prisutne sa radom i aktivnostima udruženja. “ToplaneSrbije” su osnovane 1997. godine od strane 14 energetskih kompanija čije su energetske aktivnosti sada definisane kao proizvodnja, distribucija i snabdijevanje toplotnom energijom. Danas su skoro sve kompanije koje se bave energijom članice udruženja za daljinsko grijanje “ToplaneSrbije”. Udruženje ima 58 sistema daljinskog grejanja čija je instalisana snaga oko 5900 MV.

Do 2001. godine članovi DHBA u Srbiji bili su samo sistemi daljinskog grejanja, ali od tada se pridružuju i preduzeća koja se bave toplotnom energijom.

Danas je razvoj sistema daljinskog grejanja u Srbiji strateški. Trebalo bi se fokusirati na primenu obnovljivih izvora energije, mere energetske efikasnosti, ekološke standarde i razvoj tržišta toplotne energije prema direktivama EU. Primarna strategija treba da bude dugoročno, sigurno i efikasno snabdevanje toplotnom energijom, znajući pet ključnih prioriteta Energetska unija:

– Efikasnija potrošnja energije
– Obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja;
– Veća integracija EU u nacionalna energetska tržišta;
– Smanjivanje emisija CO2 iz energetskog sektora (ciljevi za 2030. i 2050.);
– Promocija istraživanja i razvoja u energetskim tehnologijama.

Ovogodišnja konferencija je opravdala svoje održavanje i bila je to još jedna prilika za razmenu iskustava i proširenje saradnje u energetskom sektoru izmedju predstavnika zemalja jugozapadne Evrope.

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *