Toplane dežuraju do 3. maja

Zvanično 15. april je kraj grejne sezone. Ali sve toplane zakon obavezuje da u zavisnosti od vremenskih prilika greju do 3. maja. Za građane je najvažnije što cene grejanja miruju, a tokom sezone od 60 toplana samo njih osam je povećalo cene zbog usklađivanja sa cenama energenata.

Protekle grejne sezone žalbe građana u većini lokalnih samouprava svedene su na minimum jer je najveći broj toplana grejalo i noću, od Svetog Nikole do kraja januara, kada je bilo i najhladnije.

Pojedinačnih ispada najviše je bilo usled pucanja starih toplovoda.

“Bez obzira na jako kvalitetnu grejnu sezonu, bilo je određenih problema u nekim gradovima. To je bilo u gradskoj toplani ‘Kruševac’ ali nadam se da će uz podršku i lokalne samouprave i republičke Vlade i ti problemi u narednom periodu biti rešeni”, naveo je direktor Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović.

Toplane sumiraju finansijske rezultate. Pojedine imaju još starih potraživanja. U Zrenjaninskoj toplani velikim dužnicima ponovo nude sporazum o plaćanju na rate jer građani i privreda duguju oko 350 miliona dinara, pa i dug toplane za gas premašuje 490 miliona dinara.

“Zbog toga smo početkom godine predali predmete izvršiteljima koji se tiču dugovanja iz prethodne godine i pokušavamo da naplatimo od sugrađana naša potraživanja, kako bismo isplatili svoja dugovanja prema ‘Srbijagasu'”, rekla je Melanija Lojpur iz Toplane u Zrenjaninu.

Toplane pokušavaju da izbace prljave energente. U Valjevu, gde se bore za čistiji vazduh, toplana je krajem prošle godine uspela da jedan kotao sa mazuta prebaci na gas.

“Neki izlazni produkti sagorevanja su mnogo bolji nego što je bio slučaj sa mazutom. Uspeli smo da vrednosti emisija tih produkata sagorevanja svedemo ispod zakonom dozvoljenih graničnih vrednosti emisije”, rekao je Stojanović.

Najvažnije je što dve trećine toplana posluje pozitivno jer to olakšava pripreme grejnih sistema za sledeću sezonu.

“Planovi su vrlo ambiciozni pa ćemo videti šta će u periodu negrejnog odnosno van grejnog da se uradi”, istakao je Stojanović.

Podsetimo i da su toplane obećale da će sa resornim ministarstvom razmotriti izmene Uredbe da se početak grejne sezone, umesto 15. oktobra, zbog klimatskih promena, pomeri na 1. oktobar.

Izvor: RTS

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *