7. Seminar daljinskog grejanja Srbije i Danske

U hotelu “Palisad“ na Zlatiboru održan je skup u organzaciji Poslovnog udruženja “Toplane Srbije” (TOPS) i Danish board of district heating (DBDH), odnosno srpskog i danskog udruženja daljinskog grejanja. Seminaru su prisustvovali Ambasador Kraljevine Danske H.E. Mr. Anders Christian Hougard, bivši predsednik DBDH Lars Gullev, direktor  “Toplana Srbije” Dejan Stojanović, kao i brojni danski i domaći stručnjaci iz ove oblasti.

Najvažniji zadaci dansko – srpskog tima bili su unapređenje kapaciteta Toplana Srbije, počev od neophodnosti  merenja i efikasnog korišćenja toplotne energije, primene obnovljivih izvora energije i primene novih koncepata i tenhologija.

  • “Verujemo da će iskustvo, znanje i sposobnosti koje smo unapredili kroz zajednički rad, pokazati punu vrednost tokom narednih godina. Za Srbiju dodatno kompleksno pitanje je struktura proizvodnje toplotne energije i stepen njene racionalnosti. Konačno, saradnja sa danskim prijateljima nas je dodatno učvrstila u uverenju da uspešna saradnja pre ili kasnije donosi dobrobit svima” – istakao je Dejan Stojanović, direktor “Toplana Srbije” i dodao da treba iskazati veliku zahvalnost koleginicama i kolegama iz danskih kompanija na dobro pripremljenom, dokumentovanom, veoma posvećenom, konstruktivom i strpljivom radu i pomoći koja nam je pružena.

Danski koncept upravljanja sistemima daljinskog grejanja zasniva se na:

  • Permanentnom investiranju
  • Godišnjim uštedama 10 – 20 % uštede predate energije, 4-5% smanjena vršenog opterećenja
  • Povezivanje sa sistemima Pametne Energije (eletrična energija, gas…) Digitalizacija toplana sa približnom vrenošću od 1 bill. €.
  • Socijalni uticaj, porast zaposlenosti, smanjenje CO2.

Sedmi Seminar daljinskog grejanja Srbije i Danske ponudio je smernice za razvoj sistema daljinskog grejanja u Srbiji po ugledu na Dansku, i to:

1) Snižavanjem polazne temperature smanjuju se: toplotni gubici, potrošnja goriva, torškovi, emisije CO2 i povećava se efikasnost sistema, sigurnost u isporuci toplotne energije krajnjim kupcima;

2) Potpunim automatizovanjem Sistema

Prognoze i optimizacija  sistema daljinskog grejanja:

  • Lokalna vremenska prognoza
  • Predviđanja potreba za toplotnom energijom
  • Optimizacija temperature
  • Optimizacija proizvodnje

Danska je sa centralnim grejanjem otpočela još u 19. veku kada je energiju dobijala iz spaljivanja otpada. Danas je skoro 2/3 ove zemlje priključeno na sistem centralnog grejanja i hlađenja, a Danska se ponosi najnaprednijom tehnologijom i znanjem iz ove oblasti.

 

Izvor: Facebook stranica Denmark in Serbia

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *