Energetska efikasnost u poljoprivredi

Potencijali za uštedu energije u poljoprivredi su ogromni i gotovo da ne zaostaju za mogućnostima uštede u drugim oblastima potrošnje energije. Najveće uštede u poljoprivredi su moguće u pumpnim sistemima za navodnjavanje, u transportu i u rasveti kod krajnjeg potrošača energije ali i u drugim sektorima poljoprivrednih delatnosti.

Samo u ove tri pomenute oblasti uštede u potrošnji energije mogu dostići 10 posto od ukupne potrošnje energije u poljoprivrednom sektoru. Pored toga, moguće su mnoge druge uštede prilikom obrade zemljišta, kao i kod nekih složenih ili tehnički zahtevnih radova. Ukratko, povećanjem energetske efikasnosti ostvaruju se značajne uštede u proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda, na farmama i u proizvodnji hrane.

Proizvodnja mleka

Više od bilo koje druge poljoprivredne delatnosti, muža i prerada mleka se oslanja na električnu energiju: za mužu krava (vakuum pumpe), za hlađenje i skladištenje mleka, za pripremu tople vode i za rasvetu.

Korišćenje đubriva

Računa se da oko jedne trećine ukupne potrošnje energije u poljoprivredi otpada na proizvodnju trgovačkih đubriva i proizvodnju pesticida. Konačno, smanjenje potrošnje energije u tom sektoru poljoprivrede sniziće značajno i cene tih trgovačkih proizvoda.

Plastenici

Tipična struktura godišnje potrošnje energije u plastenicima je: 75% na grejanje, 15% na potrošnju električne energije i 10% za vozni park. Očigledno je da su najveće mogućnosti za povećanje energetske efikasnosti u plastenicima iste kao i stambenim, javnim i industrijskim objektima – smanjenje gubitaka toplote kroz procepe, izolacioni materijali zidova, zaptivanje vrata, prozora i drugih otvora i, naročito, racionalna ventilacija, odnosno, manji broj izmena vazduha.

Navodnjavanje

Istraživanja u raznim zemljama pokazala su da sistemi za navodnjavanje obično nisu tako efikasni kao što bi trebalo da budu: u proseku, oko 25% električne energije koja se koristi za navodnjavanje izgubi se zbog lošeg goriva i neefikasnih motora. Pravilno projektovan sistem za navodnjavanje obezbeđuje formiranje odgovarajućeg nivoa vlage u tlu, što daje veće prinose, manje otpadnih voda, ne dovodi do erozije tla i drugo.

Poljoprivredne mašine

Najveće mogućnosti za uštede energije kod poljoprivrednih mašina su u dobrom izboru sistema za obradu tla i efikasnost goriva za traktore ali i u dobrom održavanju ovih mašina, počev od pritiska vazduha u gumama, smanjenju praznog hoda mašina i slično.

www.senerges.rs

 

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *