JKP “Toplana – Šabac” i UNDP potpisali ugovor

Javno komunalno preduzece “Toplana-Šabac” dobilo je pomoć Ujedinjenih nacija za razvoj energetske uštede i razvoja u toj sferi. Projekat vredan 220.000 dolara, omogućiće kontrolu potrošnje energije u stanovima. Direktor JKP „Toplana-Šabac“ Slobodan Jerotić, ističe da je od 111 projekata prijavljenih na konkurs, šabački rangiran drugi po redu.

  • Koji su ciljevi projekta JKP „Toplana-Šabac“

Šabačka Toplana potpisala je ugovor o saradnji sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija o projektu daljinskog nadzora nad toplotnim podstanicama. Cilj je da se iz jedne kontrolne sobe upravlja svim podstanicama u gradu, da se optimizuje rad sistema i omogući očitavanje potrošnje energije u realnom vremenu. U Evropi postoji termin „demokratska energija“, zato što svaki građanin u bilo kom trenutku, može da pristupi podacima o potrošnji energije za sopstveni stan u realnom vremenu i vidi koliko je energije potrošio. Kroz ovaj projekat, omogućavamo da korisnik sam podešava grejanje i na taj način utiče na sopstvene troškove. S druge strane, to će smanjiti potrošnju goriva i aerozagađenje, odnosno emisiju ugljen dioksida, koji utiču na stvaranje efekta staklene bašte i dovode do klimatskih promena.

  • Na koji način će se projekat biti finansiran

Reč je o projektu vrednom 220.000 dolara, 40 procenata finansiraju UN a ostalo JKP „Toplana-Šabac“, što je predviđeno programom za 2019. godinu. S obzirom na to da smo izašli iz grejne sezone, raspisaćemo tender pre praznika za izvođača radova. Projekat će trajati dve godine. Aplicirali smo za projekat u februaru 2018. godine, dali ideju šta hoćemo da radimo i šta su benefiti te realizacije. Sve to uticalo je da od 111 predloga, uđemo u 30 najboljih. I tada smo sa 3.000 dolara nagrađeni za inovativnost i praćenje svetskih trendova. Kasnije se ispostavilo je naš projekt bio  drugorangirani. Jako je važna poruka da je JKP „Toplana-Šabac“ kolektiv koji se bavi zajednicom i ume da aplicira za međunarodne projekte. Dokazali smo da smo siguran partner i međunarodni donatori imaju puno poverenja u nas, jer smo i u ranijem periodu imali zajedničke projekte. Jedan od njih je kotlarnica za bio masu na Letnjikovcu u Šapcu.

  • O kakvom projektu je reč

Kotlarnica na biomasu je deo velikog projekta, koji je započet 2010. godine sa termoizolacijom a koji se odnosi na energetsku efikasnost. Energetska politika Grada Šapca okrenuta je ka razvijanju i unapređenju energetski obnovljivih izvora energije u cilju smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva. Moramo da koristimo što više lokalnih izvora energije, bilo da li je u pitanju bio masa, solarna energija ili biotermalna. Cilj je oslobađanje od fosilnih goriva i korišćenje onoga što „nam je u dvorištu“. Tako ćemo imati sigurnost i najbolju uslugu za najmanje novca.

  • Koje su prednosti kotlarnice na biomasu

Na Letnjikocu je protekle godine ugrađen kotao na bio masu, kojim se greje škola i Centar za stručno usavršavanje u Šapcu. Nastavak tog projekta je priključenje još šest javnih objekata, počev od vrtića, kuhinje i Mesne zajednice. Svi će biti povezani u tu malu mrežu daljinskog grejanja, a to je značajno zato što imamo nameru da takve sisteme ponudimo prigadskim naseljima i seoskim sredinama jer i oni imaju pravo na centralno grejanje a vlasnici su biomase. Sasvim je prirodno da se u seoskim sredinama koristi bio masa a ne gas ili nafta i u tom pravcu ide razvoj. Na Letnjikovcu će u okviru treće faze,  2020. godine, biti dodat još jedan kotao koji će omogućiti priključenje novih 300 kuća, uz obavezu da na njima bude urađena izolacija. Želimo da građani shvate značaj energenata i činjenice da moramo da vodimo računa i ne zagađujemo sredinu već da se ponašamo na ekološki našin, kao što je to slučaj u razvijenim zemljama sveta.

AF1

Planiramo i Edukativni centar, u koji će dolaziti naša deca i učiti o obnovljivim izvorima energije u želji da u tome budu savesniji od nas. Biće to Centar za ljude iz celog regiona koji će imati priliku dođu i nauče kako se treba ponašati prema resursima i životnoj sredini.

AF2

Za ovu godinu, programom poslovanja predviđena je termoizolacija zgrada, po modelu koji do sada nije kod korišćen. Korisnici u naselju Benska bara u Šapcu, prvi su koji će moći da iskoriste te pogodnosti a zatim i druga naselja. Postoji mišljenje da je javni servis deficitaran sa novcem, inertan i trom. Mi smo kao javno preduzeće, javni servis, obrnuli priču i građanima nudimo mogućnost da investiraju u termoizolaciju zgrada.  Nudimo im da investiramo novac, a da ga oni vraćaju iz uštede primene mera. Građani bi u periodu od dvanaest godina taj kredit vraćali kroz troškove grejanja i imali motiv da uđu u projekat. Ako se ne odluče za to, plaćaće grejanje kao i do sada, a zgrade im neće biti izolovane. Oni koji budu ušli u projekat, imaće značajno manje račune za grejanje a ređe će koristiti i klime leti, što je dodatna ušteda. Na ovom poslu, bile bi angažovane lokalne firme,  što doprinosi uštedi i pokretanju lokalne privrede. Sve to utiče na porast cena nekretnina, jer ono što kupci najčešće pitaju, jeste koliki su troškovi grejanja.

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *