Crna Gora 10 dana struju dobijala iz obnovljivih izvora

Crna Gora je od 24. maja do 2. juna 2019. godine prvi put proizvela dovoljno energije iz obnovljivih izvora za zadovoljenje svih potreba, saopštila je Vlada Crne Gore.

Kako se navodi, u tom razdoblju Termoelektrana Pljevlja je bila van pogona, ali za njenim radom nije bilo potrebe jer je iz obnovljivih izvora proizvedeno oko 82 miliona kilovat-sati energije, a potrošeno oko 75 miliona.

„Za razliku od prethodnih godina, kada je u periodu zastoja proizvodnje energije iz lignita Crna Gora energiju uvozila, ove godine centralnu ulogu su preuzeli novi izvori: male hidroelektrane i vetroelektrane izgrađene u proteklih nekoliko godina”, navodi se u saopštenju.

Vetroelektrana Krnovo, park na najvećoj nadmorskoj visini u Evropi, i vetroelektrana Možura proizvele su 12 odsto energije potrošene u Cenoj Gori u periodu of 24. maja do 2. juna, saopštila je Vlada.

Glavni deo energije proizveden je u dve vodeće crnogorske hidroelektrane, Piva i Perućica, u vlasništvu državne elektroprivrede.

Vlada Crne Gore najavila je početak projekta izgradnje još dva vetroparka za ovu godinu, kao i skori početak gradnje jedne od najvećih solarnih elektrana u Evropi.

Sve navedene investicije u potpunosti su zasnovane ma tržišnoj ceni energije i ne podrazumevaju nikakve finansijske podsticaje investitorima, dodaje se u saopštenju.

Međutim, izgradnju malih hidroelektrana (MHE) u Crnoj Gori pratile su kontroverze, slično kao i u Srbiji.

Crnogorski mediji pisali su da se izgradnjom i proizvodnjom energije iz MHE bave sin i rođaci predsednika Mila Đukanovića, koji su od države dobijali status povlašćenog proizvođača energije, što znači da su imali pravo na podsticajnu cenu električne energije.

Poput susedne Srbije, meštani Crne Gore u više navrata su protestovali protiv izgradnje malih hidroelektrana zbog uticaja koje mogu imati na životnu sredinu.

Izvor: novaekonomija.rs

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *