Grenland je ove sedmice izgubio 2 milijarde tona leda

Preko 40% Grenlanda iskusilo je otapanje u četvrtak, a ukupni gubitak leda procjenjuje se na više od 2 gigatona (jednako 2 milijarde tona) samo tog dana.

Dok je Grenland veliko ostrvo ispunjeno sa puno leda, veoma je neobično da se toliko leda izgubi sredinom juna. Prosečna “sezona topljenja” za Grenland traje od juna do avgusta, dok se najveći deo topljenja odvija u julu.
Da bi vizualizirali koliko je to leda, zamislite da napunite Nacionalni centar u Vašingtonu s dovoljno leda da dođete do tačke na nebu osam puta više od Vašingtonskog spomenika (posuditi analogiju Meredith Nettles sa Univerziteta Kolumbija koju je dao Vashington Post).

Pogledajte grafiku na ovom linku

Nagli porast topljenja “je neobičan, ali ne bez presedana”, kaže Thomas Mote, istraživač na Univerzitetu u Gruziji koji proučava klimu Grenlanda.
“To se može uporediti sa nekim šiljcima koje smo videli u junu 2012. godine”, rekao je Mote CNN-u, pozivajući se na rekordno rastuću godinu 2012, koja je prvi put u istoriji zabeležila topljenje celog ledenog pokrivača.
Ovako jako topljenje rano u leto moglo bi biti loš znak, što ukazuje da bi 2019. mogla ponovo postaviti zapise o količini gubitka leda na Grenlandu.

Mote je objasnio kako se sneg i led topi na ledenom pokrovu Grenlanda, pogotovo rano u sezoni, što olakšava da se dodatno topljenje dogodi kasnije tokom leta.
Beli sneg i led, koji je svetao i reflektuje sunčeve zrake natrag u svemir, smanjuje količinu toplote koja se apsorbuje i pomaže da se ledeni pokrivač ohladi, proces poznat kao “albedo”.
“Ovi rastopljeni događaji dovode do promene površinskog albeda”, kaže Mote, što će omogućiti da se više sunčeve topline usred sunca apsorbuje u led i otopi.
Predviđanja za rekordnu sezonu topljenja
Mote kaže: “Svi znakovi ukazuju na veliku sezonu topljenja”, a on je daleko od jedinog naučnika koji tako misli.
Jason Bok, ledeni klimatolog u Geološkom zavodu Danske i Grenlanda, predvidio je krajem maja da će “2019. biti velika topla godina za Grenland”.
Bok je istakao da je ove godine u aprilu bilo neuobičajeno ranih sezona, a sezona topljenja “se dogodila oko tri sedmice ranije od prosjeka, a ranije od rekordno visoke temperature 2012.”
Pored topljenja u ranoj sezoni, snežni pokrivač je već niži od proseka u zapadnoj Grenlandu, a kombinovanje ovih faktora znači da će “2019. verovatno biti veoma velika godina topljenja, pa čak i potencijal da prekorači rekordnu godinu topljenja. 2012. ”
Šta uzrokuje iznenadnu topljenje?
Trajni vremenski raspored postavlja pozornicu za trenutni porast taljenja, kaže Mote.
“Imali smo greben koji je bio blokiran preko istočnog Grenlanda tokom većeg dela proleća, što je dovelo do neke aktivnosti taljenja u aprilu – i taj obrazac je i dalje prisutan.”
Taj greben pod visokim pritiskom povlači topli, vlažni vazduh iz centralnog Atlantika u delove Grenlanda, koji vodi do toplijih temperatura preko leda. Visok pritisak takođe sprečava formiranje padavina i dovodi do čistog, sunčanog neba.
Tokom protekle sedmice ili dve, taj nagli porast visokog pritiska postao je još jači kada je još jedan front visokog pritiska došao iz istočnog dela Sjedinjenih Država – onaj koji je uzrokovao produženo vruće i suvo razdoblje na jugoistoku ranije ovog meseca.

Periodi topljenja kao što je sadašnji nisu bez presedana; U prethodnim periodima u 2012., 2010. i 2007. godini, sve glavne godine topljenja. Ali on je istakao da su do nedavno bili nečuveni.
“Videli smo niz ovih velikih sezona topljenja, počevši od 2007. godine, koje bi bile nezapamćene ranije u zapisniku”, rekao je on. “Nismo vidjeli ništa slično prije kraja 1990-ih.
Ako ove ekstremne sezone topljenja postanu nove normale, one bi mogle imati značajne posljedice širom sveta, posebno za podizanje nivoa mora.
“Grenland je sve više doprinosio globalnom porastu nivoa mora tokom protekle dve decenije”, rekao je Mote, “a površinsko topljenje i oticanje je veliki deo toga.”

Izvor: CNN

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *