Solarna elektrana u Petrovcu počela da proizvodi struju

U selu Krnjeuša, nadomak Bosanskog Petrovca, pre nekoliko dana puštena je u rad najveća solarna elektrana na području USK, a ukupna vrednost ove investicije je 720.000 maraka.

Investitor projekta je privredno društvo “RSV Energy” iz pomenute opštine, a proizvodni kapacitet ovog energetskog objekta je 150 kilovata, sa godišnjom proizvodnjom električne energije od 219 megavat sati.

Prema rečima Aleksandra Stanivukovića, direktora preduzeća koje je investitor, ova solarna elektrana se prostire na površini od preko 1.600 kvadratnih metara i čini je 1.200 instalisanih solarnih ploča, kao i vlastita trafo-stanica.

On je istakao kako preduzeće neće stati na ovome, već se planira realizacija još nekoliko sličnih projekata.

Načelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić istakao je da lokalne vlasti od početka podržavaju realizaciju ovog uspešnog projekta, i da je ova saradnja najbolji primer kako javni sektor može uspešno da prati potrebe privatnog kapitala i investiranja u lokalnu zajednicu.

Ministar privrede u Vladi USK Nijaz Kadirić pozdravio je realizaciju ovog projekta, i rekao kako je veoma važno što se radi o iskorištavanju obnovljivih izvora energije i što neće doći do narušavanja prirodne okoline.

“Naše je opredjeljenje da na ove prostore dovedemo industriju koja neće biti zagađivač, kako bi naš kanton i u budućnosti očuvao epitet ekološkog”, kazao je Kadirić.

On je podsetio da je prije nekoliko mjeseci nadomak Bihaća započela realizacija projekta izgradnje prve vetroelektrane vriedne 120 miliona maraka, i najavio skore izmene Zakona o koncesijama, koji će investitorima omogućiti lakšu realizaciju investicija koje su vezane za obnovljive izvore energije

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *