Zeleni krovovi Njujorka

Uskoro zabrana i staklenih fasada? Novim gradskim zakonom o zelenoj gradnji, do 2030. godine trebalo bi da se eliminiše zagađenje vazduha ekvivalentno aktivnosti milion automobila.

Uoči svetskog Dana zelenila, grad Njujork doneo je paket zakona kojim se definiše buduća gradnja u gradu i čiji je cilj drastično poboljšanje energetske efikasnosti Velike jabuke. U središtu ovog „zelenog dogovora“ svakako su zeleni krovovi, koji bi u budućnosti mogli da u potpunosti promene kako izgled tako i kvalitet života ove metropole.

Prateći stope Toronta, Denvera, San Franciska i Portlanda, i Njujork je postavio uslov za izgradnju svih novih stambenih i poslovnih objekata. U budućnosti, svaki izgrađeni objekat će na svom krovu morati da ima biljke, solarne panele ili mini-turbine na vetar. Investitori se mogu odlučiti da li će pojedinačno primeniti neki od sistema ili će realizovati projekat kroz kombinaciju sva tri.

„Zeleni krovovi hlade gradove, apsorbuju zagađenja iz vazduha, obezbeđuju zvučnu izolaciju, promovišu biodiverzitet i smanjuju troškove koji su potrebni za proizvodnju energije i na taj način čine naše gradove prihvatljivijim za sve.“ – rekao je za Dwell Rafael Espinal, član njujorškog veća.

Promena strukture krova možda izgleda kao mali korak, ali je zapravo globalni uticaj impresivan. Nacionalno istraživačko veće Kanade došlo je do podataka da zeleni krov veće površine može smanjiti dnevne potrebe zgrade za klimatizacijom za čak 75%.

Zabrana staklenih fasada?

Energetski efikasne zgrade su u samom srcu Zakona o klimatizaciji, koji prepoznaje zgrade Njujorka kao glavne krivce za emisiju ugljenika u gradu. Zakon nazvan Dirty Building Bill ima za cilj da smanji emisiju ugljenika za 80% do 2050. godine.

Novi zakoni koji se nalaze u fazi razvijanja razmatraju i zabranu staklenih fasada, osim u slučaju da zgrada ispunjava određene energetski efikasne propise izgradnje.

http://www.gradnja.rs

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *