2.5 miliona evra za nastavak termoizolacije

Od 2010. godine u Šapcu se sprovodi program termoizolacije postojećih zgrada kao najefikasnija mera energetske efikasnosti. Ovim programom do sada je obuhvaćeno 50 stambenih zgrada i 40 kuća. Analizirajući potrošnju energije u ovim zgradama došli smo do zaključka da su postignute uštede izmedju 30% i 35%,a u zgradama u kojima su pored termoizolacije naknadno ugrađeni i termostatski ventili i delitelji troškova između 40% i 50%.

Pošto se pokazao kao veoma uspešan, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je podržala nastavak ovog projekta, u iznosu od 2.5 miliona eura. Ciljevi koji će biti dostignuti primenom mera energetske efikasnosti, odnosno termoizolacijom zgrada su: smanjenje potrošnje energije, smanjenje potrošnje goriva, smanjenje emisije CO2 i toksičnih gasova u produktima sagorevanja, borba protiv klimatskih promena, rešavanje problema energetskog siromaštva.

Model funkcioniše na sledeći način: JKP „Toplana-Šabac“ će uzeti kredit od EBRD-a, a nakon izvođenja radova JKP „Toplana-Šabac“ će platiti troškove, a građani, vlasnici stanova će otplaćivati troškove JKP „Toplana-Šabac“ u periodu koji ne može biti duži od 12 godina.

Sve aktivnosti su pod nadzorom EBRD: ocena ponuda, izbor izvođača, plaćanje radova i kvalitet izvođenja radova. Nadzorni inženjeri će pratiti kvalitet, troškove i obim izvedenih radova.

Pismo o namerama u celosti možete pročitati u postavljenom dokumentu, kao i pogledati tabelu koja pokazuje iznose računa u periodu od 1.janura 2018. do 1.maja 2019.godine.

Preuzmite pismo i tabelu u PDF formatu

 

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *