Zašto je živeti punim plućima u Srbiji nemoguća misija ?

Vozim električni automobil. Kapacitet akumulatora mog automobila iznosi 65 kWh. S večeri, priključim se na elektromrežu i koristim noćnu, jeftinu struju za punjenje akumulatora. Ujutro, kada dođem na posao, opet se priključim na elektromrežu i praznim akumulator, odnosno predajem (tj. prodajem) struju elektromreži.

Cena jeftine noćne struje iznosi 2 dinara po kWh a dnevne (skupe) struje 7 dinara po kWh. To znači da zaradim 5 dinara za svaki kWh struje, koju moj automobil skladišti preko noći i preda mreži tokom dana. Finansijski posmatrano, 50 kWh dnevno puta broj radnih dana puta broj meseci godišnje, više – manje to je iznos od oko 600 EUR godišnje.

Ovo je dovoljno novca da moja supruga i ja odemo na produženi vikend. Možda i u neku od evropskih metropola.

Ali, mene grize savest.

Struja koju skladištim i prodajem, dobijena je od uglja. U Srbiji, na desetine hiljada ljudi godišnje potraži pomoć lekara zbog problema sa respiratornim organima kao direktne posledice aerozagađenja. Srbija je, uz BiH, zemlja sa najzagađenijim vazduhom u Evropi. Najveći krivci su automobili sa SUS motorima, termoelektrane, toplane i pojedinačna ložišta u kojima se sagoreva ugalj a ponekad i raznorazno đubre, kao što je otpadno ulje iz motora automobila.

Grize me savest, zato što struja koja meni donosi profit ugrožava živote i zdravlje građana Srbije. Verujem da je to nemoralno.

Pa to isto radi i država. Da li se država Srbija zbog toga loše oseća ? Ne verujem.

Zato sam odlučio da postavim fotonaponske panele na krov moje kuće i pozovem moje komšije da urade isto. Mi ćemo proizvoditi zelenu električnu energiju, koristiti je za svoje potrebe a viškove prodavati EPS-u ili drugim komšijama koji žive u soliterima i ne mogu da koriste solarne panele zbog manjka prostora ili nekog drugog razloga. Jednom godišnje napravićemo presek stanja ko je, koliko i kome predao električne energije, povući crtu i poravnati račune.

Ali, …

Po zakonima Republike Srbije ovo nije moguće. Razlog ?!

Šta Vi, cenjeni čitaoče ovih redova, mislite o tome ?

 

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *