Katastrofa epskih razmera: Gori Amazonija!

Brazilska svemirska agencija saopštila je da je broj požara koji je zahvatio Amazoniju kao posledica seče šuma, u odnosu na prošlu godinu porastao za 83 posto.

institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio nedelju dana nakon što je predsednik Brazila Jair Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog objave podataka o krčenju šuma, piše BBC.

https://youtu.be/GAn6XAEGs6A

Gusti dim koji je nastao zbog požara nadvio se u ponedjeljak nad Sao Paolom gde je usred dana oko sat vremena vladala potpuna tama.

Za pomračinu usred dana kriv je snažan vetar koji je doneo dim iz država Amazonas i Rondonije, od Sao Paula udaljenih više od 2.700 kilometara.

Najveći požar otkad je počelo merenje

“Dim nije nastao u državi Sao Paolo, nego od velikih požara koji danima bukte u Rondoniji i  susednoj Boliviji“, rekla je Joselia Pegorim i objasnila kako je hladan front (s bzirom na to da je na južnoj polulopti zima) promenila smer i izazvala snažne vetrove.

Najveća prašuma na svijetu, Amazonija, ključna je u borbi protiv globalnog zagrevanja. Aktivisti za očuvanje okoline za požare okrivljuju Bolsonara, tvrdeći da je podsticao drvoseče i poljoprivrednike na krčenje šuma, prenosi Live Science

Šumski požari u Brazilu su najčešći za vrieme sušne sezone, a neki se namerno izazivaju da bi se ilegalno krčile šume i da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke.

Po podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja od januara do avgusta ove godine u brazilskom je dielu Amazonije izbilo više od 72.000 požara.

Reč je o najvećem evidentiranom broju požara otkad je 2013. počelo službeno praćenje ovih podataka. Institut je objavio da je samo od prošlog četvrtka zabeleženo više od 9.500 požara, uglavnom u području Amae.

Poređenja radi, tokom 2018. evidentirano je ukupno 40.000 požara.

Ricardo Mello, voditelj Amazonskog programa Svetskog fonda za prirodu (WWF), za BBC je kazao da su požari posledica porasta krčenja šuma što je vidljivo iz nedavno objavljenih podataka.

Izvor: https://sr-rs.facebook.com/darko.rundek.official

 

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *