Male sunčane elektrane na porodičnim kućama u Varaždinu

Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost najavio je da će u zadnjem kvartalu ove godine objaviti konkurs za sufinansiranje malih sunčanih elektrana na porodičnim kućama.

Iako se još ne znaju tačni uslovi konkursa, niti procenat sufinansiranja, grad Varaždin je u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ) i gradskim preduzećem Centar komptencije za obnovljive izvore energije (CKOIE) odlučio da pomogne građanima koji su zainteresirani za prijavu na konkurs.

Grad će svim zainteresiranima vlasnicima porodičnih kuća finansirati proveru isplativosti instaliranja sunčane elektrane na krov njihove kuće i pripremu potrebne dokumentacije za prijavu. Time će građanima uštedeti novac koji bi morali utrošiti za izradu projekta.

Vlasnici kuća na području Grada Varaždina, oko 11.700 porodica, zajedno s računom komunalnog predzeća “Varkom” dobiće pismo kojim ih Grad poziva da iskažu svoju interes za postavljanjem sunčane elektrane ispunjavanjem online obrasca do 20. septembra. Nakon toga će ih kontaktirati predstavnici CKOIE i ZEZ-a koji će na osnovu njihovih računa za struju i položaja krova, napraviti preliminarnu analizu isplativosti, a zatim će, takođe besplatno, za njih pripremiti projekt elektrane i prijavu za konkurs, kad ga Fond raspiše.

Ukoliko kandidat dobije sredstva od države, može kasnije ponovno kontaktirati CKOIE i ZEZ kako bi ugovorili izvođenje elektrane po sistemu “ključ u ruke” tj. bez odlaska na Elektru ili bilo gdje drugde.

Ukoliko je reč o četvoročlanom domaćinstvu, koje prosečno troši 2 kW struje, ukupna investicija postavljanja sunčane elektrane iznosi od 20.000 do 25.000 kuna. Očekuje se da će država subvencionisati najmanje 40% investicije, što znači da bi vlasnik kuće investiciju platio preostalih 12.000 do 15.000 kuna, pa bi im se elektrana isplatila nakon pet do šest godina, dok se životni vek opreme sunčane elektrane procenjuje na 25 godina.

Na primjeru konkretne kuće u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu napravljena je kalkulacija prema kojoj bi se dosadašnji mesečni račun za struju od 323 kune, montažom sunčane elektrane smanjio na 130 kuna.

  • Kao ZEZ želimo spajati građane s lokalnim vlastima i ovo je jedan primjer te saradnje. Naravno da je jako dobro ako građani imaju na svom krovu struju za sebe i da će nakon šest do sedam godina imati besplatnu struju za sebe – kaže vođa projekata Zelene energetske zadruge Sanela Mikulčić.

Grad Varaždin već ima iskustva sa solarima koji su postavljeni na neke javne objekte poput dečjih vrtića.

  • Građani znači neće imati trošak osim same aplikacije i želja nam je povući što više novca iz Fonda. Kalkulaciju smo radili na temelju minimalne subvencije od 40%, ali ako će ona biti viša, to će biti bolje za naše građane. Nadamo se da će što više građana iskoristiti ovu priliku – istakao je dogradonačelnik Zlatan Avar.

 

Izvor: https://www.facebook.com/zelenaenergetskazadruga/

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *