Osniva se prva energetska zadruga u Srbiji

JKP “Toplana-Šabac“ uz podršku Zelene energetske zadruge i programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) ušla je u process osnivanja prve energetske zadruge u Srbiji. Energetske zadruge u poslednjih nekoliko godina, u Evropi, postale su sve češći vid organizovanja građana u njihovim lokalnim zajednicama.

Jedan od osnovnih ciljeva jeste, da se pruži mogućnost građanima da investiraju u obnovljive izvore, pre svega solarne panele I na taj način ostvare finansijsku dobit i postanu suvlasnici solarne elektrane.
Drugi, možda i važniji cilj, jeste da nam se pruži prilika da učinimo našu životnu sredinu čistijom I zdravijom, kvalitetnijom za život.

Prva akcija koju će energetska zadruga pokrenuti, biće projekat “Sunčani krovovi Šapca”.  Ideja je da na što većem broju krovova budu postavljeni solarni paneli, odnosno solarne elektrane.

Ukoliko ste zainteresovani da saznate više o ovom modelu gradjanskog udruživanja i aktivizma, možete pogledati na sledećem linku  http://bit.ly/SOLAR-EnergetskaZadruga

 

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *