Prva hrvatska solarna toplana u pogonu

Solarna toplana “Borovo naselje” u Vukovaru za sada se sastoji od 160 kolektora, a sledeće godine biće ih postavljeno još toliko. Kada projekat bude završen, sastojaće će se od 566 kolektora i prostiraće se na 1.200 m2 i biće među 15 najvećih u Europskoj uniji.

 

Projekt je u potpunosti finansiralo i realizovalo vukovarsko preduzeće za prodaju toplotne energije “Tehnostan”, pri čemu su ukupna ulaganja iznosila oko 1 milion kuna.

Procenjuje se da će se zahvaljujući zameni prirodnog gasa Sunčevom energijom za proizvodnju toplote za grejanje i pripremu potrošne tople vode u toplotnom sistemu naselja, na koji je priključeno oko 2.000 potrošača, ulaganja u solarnu toplanu biti vraćena za 6 – 8 godina.

Ovo je samo prva faza projekta, već u drugoj fazi sledeće godine, biće postavljeno još 160 kolektora, a kada projekt u potpunosti bude završen, postrojenje će se sastojati od 566 kolektora. Za postavljanje svih kolektora već je osiguran prostor. Time će ukupna površina kolektorskog polja obuhvatati 1.200 m2, čime će vukovarska solarna toplana biti među 15 najvećih u Europskoj uniji.
Uz to, u sklopu toplane “Borovo naselje” razmatra se i ugradnja dizalice od 300 kW i fotonaponskih modula ukupne snage 75 kW na krovovima zgrade postojeće plinske kotlarnice i pomoćne zgrade. Tako će se proizvedena električna energija koristiti za pogon pojedinih elemenata toplane i za punjenje službenog električnog vozila.

Projekti primene obnovljivih izvora

Svi projekti su u skladu sa poslovnom orijentacijom “Tehnostana” za primenu obnovljivih izvora i smanjivanje zagađenja, ali i sa ciljem da građani Vukovara dobiju sigurnu i pouzdanu, ekološku i ekonomičnu proizvodnju energije.

Primera radi, još pre tri godine u kotlarnici D2 koja se nalazi u podrumu zgrade u Dunavskoj ulici i koja toplotom snabdeva više okolnih stambenih i poslovnih zgrada (npr. između ostalog, i zgrade županijske uprave) u širem središtu grada, ugrađen je kotao na drvne pelete od 430 kW. Pri tome se takođe radi o prvom takvom rešenju u toplotnom sistemu u Hrvatskoj. Nakon toga je i na samoj zgradi značajno smanjena potrošnja energije, a time i računi za stanare.

To nije sve, jer je nedavno nabavljeno i električno vozilo (Renault ZOE) koje će služiti u službene svrhe i kojom će se najviše koristiti radnici na obilasku kotlarnica i brojnih zgrada za koje je nadležno preduzeće. Uz to, u toku je postavljanje sunčane elektrane od 32 kW na krovu kotlarnice  “Olajnica”, a uskoro će uslediti ugradnja još nekoliko takvih elektrana, od kojih će prva biti na krovu poslovne zgrade “Tehnostana” u centru grada, što će omogućiti ravnomerno napajanje električnog vozila energijom dobijenom od Sunca.

http://www.energetika-net.com/specijali/posjetili-smo/prva-hrvatska-solarna-toplana-u-pogonu-28837#ad-image-11

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *