Ekološka alternativa stiroporu

Istraživači sa Washington State University razvili su ekološki prihvatljiv materijal na bazi biljaka koji se pokazao kao bolji od stiropora za izolaciju. Pena je uglavnom napravljena od celuloznih nanokristala, najrasprostranjenijeg biljnog materijala na zemlji. Pored samog materijala istraživači su takođe razvili i ekološki prihvatljiv i jednostavan proces proizvodnje pene, koristeći vodu kao rastvarač.

Popularni materijal stiropor napravljen je od nafte i koristi se skoro u svemu, od šoljica za kafu do materijala za građevinsku i transportnu industriju. Sadrži toksične sastojke, zavisi od nafte, ne razgrađuje se prirodno i zagađuje okolinu kada gori.

Ideja da se napravi materijal nalik peni na bazi celuloze koja će da zameni stiropor nije novina. Mnogi istraživači su radili na ovome ali dobijene alternative nisu zadovoljavale tražene karakteristike. Nisu bile tako jake, nisu bile dobre za izolaciju i menjale su se na višim temperaturama i usled vlažnosti. Da bi napravili celulozne nanokristale, istraživači su koristili mehanizam kiselinske hidrolize, u kojoj se kiselina koristi za cepanje hemijskih veza.

Tim je stvorio materijal koji se sastoji od oko 75 odsto celuloznih nanokristala dobijenih iz drvene pulpe. Dodali su polivinil alkohol, još jedan polimer koji se veže sa celuloznim nanokristalima i dobili da pena bude elastičnija. Materijal koji su napravili sadrži jedinstvenu ćelijsku strukturu i dobar je izolator.

U istraživanju je navedeno da je po prvi put materijal na bazi biljaka nadmašio mogućnosti izolacije stiropora. Takođe je veoma lagan i može da izdrži do 200 puta veću težinu bez promene oblika. Dobro se razgrađuje i tokom spaljivanja ne stvara pepeo koji zagađuje okolinu.

https://www.gradjevinarstvo.rs/tekstovi/9053/820/ekoloska-alternativa-stiroporu

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *