Građani, uzmite 50% vlasništva nad OIE projektima jer – vetar i sunce ne pripadaju nikome!

Više od milion Evropljana uložilo je novac u projekte obnovljivih izvora koje su realizovale energetske zadruge, koje deluju kao proizvođači i snabdevači energijom. Hrvatska je tu na samom početku, a mogućnosti su ogromne. Predsednik Evropske federacije energetskih zadruga RESCoop.eu Dirk Vansintjan kaže da je ključ za napredak u saradnji sa lokalnim samoupravama. Jedino tako može se dogoditi prava zelena energetska tranzicija – u rukama građana.

Za razliku od Hrvatske, koja ima nekoliko energetskih zadruga, koje nisu sve jednako aktivne, u Belgiji imate dugu tradiciju. Kakva je tamo situacija sa energetskim zadrugarstvom?

 

“Morali smo preći puno prepreka kako bismo napravili obnovljive izvore energije održivima. To smo uspeli saradnjom, osnivanjem zadruga i lobističke organizacije te, posebno, saradnjom s jedinicama lokalne samouprave, koje su odlučile sarađivati sa zadrugama umesto s velikim energetskim kompanijama.To je građanima omogućilo da finansiraju projekte, dobiju povraćaj ulaganja te da postanu proizvođači energije kada se tržište otvorilo. Takođe, to nam je dalo priliku da uključimo desetine hiljada građana bez ikakvog marketinga, jer najbolja reklama je da gradimo obnovljivce u svojoj zemlji i prodajemo energiju po najnižoj mogućoj ceni. Vrlo smo konkurentni, ljudi nam se obraćaju, upoređuju proizvođače.

IZVOR: http://www.energetika-net.com/specijali/intervju-mjeseca/gradani-uzmite-50-vlasnistva-nad-oie-projekatima-jer-%E2%80%93-vjetar-i-sunce-ne-pripadaju-nikome-28838?utm_source&utm_medium&utm_campaign&fbclid=IwAR1mauUSOY82MGnrpiieq42Y7zcQOrA3BA5T3tUdVoEmDOhO7v12WpyCy4w

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *