Javni konkurs za bespovratna sredstva za projekte primene solarne energije u poljoprivrednim gazdinstvima

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj raspisao je javni Konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata primene solarne energije u poljoprivrednim gazdinstvima.

Pravo na podsticaje ostvaruju lica sa teritorije AP Vojvodine koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, odnosno fizičko lice: nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i pravno lice: privredno društvo, zemljoradnička zadruga.
Bespovratna podsticajna sredstva, koja se dodeljuju, mogu se koristiti za:
A) korišćenja solarne energije (putem fotonaponskih panela) za zadovoljenje energetskih potreba u poljoprivrednim gazdinstvima, sa ciljem nabavke i montaže fotonaponskih solarnih panela sa pratećom opremom, za autonomno generisanje i napajanje električnom energijom, a da pri tome solarna elektrana nije priključena na sistem za distribuciju električne energije. U cenu postrojenja ulaze mašinski i neophodni prateći elektro radovi.
B) korišćenja solarne energije za potrebe navodnjavanja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine, sa ciljem: nabavke i montaže novih solarnih pumpnih sistema za navodnjavanje (fotonaponski paneli, solarna pumpa za vodu sa kontrolerom, akumulator) i ostala prateća elektro i mašinska oprema.

U cenu postrojenja ne ulazi izgradnja bunara, rezervoara i dela zalivnih sistema iza rezervoara.
Ukupan iznos za raspodelu sredstava je 25.000.000,00 dinara, odnosno 18.000.000,00 za namenu A i 7.000.000,00 dinara za namenu B.
Sekretarijat dodeljuje sredstva za sufinansirnje projekta u iznosu od maksimalno 80 odsto vrednosti investicije, a nejveći iznos po korisniku je od 3.000.000,00 do 800.000,00 dinara u zavisnosti od namene.
Rok za podnošenje prijave je 4. oktobar ove godine.

https://ekonec.wordpress.com/

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *