Biorazgradivi tanjiri od lišća banana

Peruanska grupa koja se bavi ekološkim pristupom pokrenula je projekat „Bio postrojenje“ da plastične tanjire za jednokratnu upotrebu zamene ovim biorazgradljivim i da smanje upotrebu plastike.

Najbolja stvar ovog inovativnog proizvoda je njegova biorazgradiva životna dob. U roku od dva meseca (manje od 60 dana) proizvode se izjednačava sa zemljom i postaje prirodno đubrivo.
Kako bi ovaj projekat zaživeo, inicijatori Josue Soto i Rolf Torres Lizarraga sarađivali su sa programom Innovate Peru kako bi ga delimično finansirali kroz svoj Bio Challenge konkurs koji je finansirala vlada. Pomoću ovog sufinansiranja bili su u mogućnosti da obezbede potrebnu opremu za ciljanu proizvodnju 50.000 namirnica koje se mogu razgraditi mesečno.

Dele svoje znanje i inovativnu ideju sa nekim lokalnim malim proizvođačima putem fer plaćanja i obuke o tehničkoj pomoći, kako bi oni proširili ovu praksu i smanjili plastične tanjire za jednokratnu upotrebu, kojima je stotinama godina potrebno da se biorazgrade.


Ono što je dodatno uzbudljivo u ovome je činjenica da za proizvodnju ovog proizvoda nema potrebe da sečete stabla banana. Sve što trebaju učiniti je pokupiti lišće koje pada sa drveća i bolje ih iskoristiti.
Oblici tanjira variraju od pravougaonog do kruga i mogu se koristiti za sve vrste hrane, i tečnu i čvrstu hranu. Takođe, cena je prilično jeftina, procenjuje se od 100 do 120 đonova (29,64-35,56 dolara) za 100 jela.

Ovo nije samo vrlo inovativna ideja i sjajna alternativa za plastične tanjire, već je i vrlo ekološki prihvatljiva i jednostavna za izradu, pa može da posluži kao lekcija i da pravimo još proizvoda poput ovoga

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *