I u Škotskoj zabranjeni plastični štapići za uši!

Škotska je prva u Ujedinjenom Kraljevstvu službeno zabranila proizvodnju i prodaju plastičnih štapića za uši. Zaštitnici prirodne sredine su oduševljeni ovom zabranom kojom će se utjecati na smanjenje količina ove opasne vrste otpada i zaštititi životinjski svijet i morski ekosistem.

Pre nego što je nova zabrana stupila na snagu, nekoliko velikih proizvođača već je prešlo na proizvodnju više biorazgradivih alternativa, poput papirnatih higijenskih štapića za uši. Neki su se proizvođači poput Johnson & Johnsona obvezali na proizvodnju isključivo papirnatih štapića za uši još prije dvije godine, dok su se na izbacivanje plastičnih štapića za uši s polica svojih trgovina već ranije odlučili neki veliki britanski trgovački lanci kao što su Tesco, Sainsbury’s, Asda, Aldi, Morrisons and Boots UK, a zadnji im se pridružio i Lidl.

Čovječanstvo je od ranih 1950-ih godina do današnjih dana stvorilo 8,3 milijarde metričkih tona plastike. Nažalost, kriza plastičnog otpada dovodi do velikog zagađenja okoline, a trenutni sistemi za recikliranje nisu je u stanju pratiti. Čak je i Ellen MacArthur Foundation u partnerstvu sa Svjetskim ekonomskim forumom izvijestilo da će do 2050. u oceanima biti više plastike nego ribe, ako proizvodnja plastike nastavi rasti prema sadašnjim stopama.

Ova nova zabrana igraće značajnu ulogu u trenutnoj borbi protiv zagađenja oceana, otvarajući prostor za dalju zaštitu prirode i reformu britanskog sistema za upravljanje resursima i otpadom. Takođe, očekuje se da će Ujedinjeno Kraljevstvo sa ciljem smanjenja količine plastičnog otpada do 2020. godine zabraniti i upotrebu drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu poput plastičnih slamki i mešalica za napitke.

Podsetimo, u Italiji je od 1. januara 2019. zabranjeno proizvoditi i prodavati plastične štapiće za uši, odnosno sve vrste tih proizvoda koje nisu biorazgradive ili kompostabilne. Proizvođači i trgovci na pakiranjima takođe imaju obvezu naznačiti pravila za njihovo pravilno zbrinjavanje. Takođe, od 1.1.2020. zabranjeni su za prodaju i u francuskim trgovinama sukladno novom zakonu o biološkoj raznolikosti. Mnogi su tu vest primili s odobravanjem jer se procjenjuje kako u kanalizacijskim odvodima, ali i na obalama i u svjetskim morima godišnje završi neverovatna količina od oko 1,2 mil. tona ovog opasnog otpada.

www.ekovjesnik.hr

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *