„Oseti vazduh, spasi planetu” — programerska radionica za decu i mlade u Startit Centru Šabac

Polaznici događaja sklapaće na Arduinu mini senzorske stanice za kontrolu kvaliteta vazduha. Stanice će biti opremljene senzorima za otkrivanje prisustva čestica i gasova. Cilj radionice je da se polaznici poduče samogradnji kroz upotrebu Arduino platforme, programiranju mikrokontrolera pomoću C++ programskog jezika, kao i timskom radu u parovima i grupama. Svrha radionice je da polaznici „osete” vazduh koji udišu mereći njegov sadržaj pomoću različitih senzora, a sa ciljem podizanja svesti o očuvanju životne sredine i prirode.

Događaji su dizajnirani tako da pokažu mladim ljudima koliko progamiranje može biti zabavno i na koji način može pomoći u ostvarivanju i primeni ideja. Istraživanjem širokog spektra tehnologija, digitalnih tema i kreativnog programiranja, oni će biti ohrabreni da još više razvijaju svoje digitalne veštine koje su im potrebne u današnjem svetu. Nosilac projekta i realizator radionice u Šapcu je Dejan Petrović, ispred udruženja „Galaksija Šabac”.

Uslovi za učešće na radionici

Polaznici nisu uslovljeni donošenjem svoje opreme, a jedino ograničenje je starosno, odnosno, svi prijavljeni moraju biti između 8 i 24 godine starosti.

O predavaču

Dejan Petrović živi i radi u Šapcu, inženjer, preduzetnik, konsultant u primeni IT i IoT rešenja. Programer je sa više od 30 godina iskustva u aplikativnom programiranju, projektovanju, izradi i održavanju SQL baza podataka i back-end programiranju. Uz to je i pasionirani elektroničar, osnivač Udruženja za promociju IT i elektronike ‚‚Galaksija”, Data Scientist, freelancer i suvlasnik u dva privatna preduzeća. Ponosan saradnik Maker Festa i Udruženja Maker iz Novog Sada.

Prijave

Radionice će biti održane 18. i 19. oktobra od 10 do 18 časova u Startit Centru Šabac (Karađorđeva 27) u okrivu Evropske nedelje kodiranja. Prisustvo je besplatno, ali su prijave obavezne zbog ograničenog broja mesta. Svoje mesto svi zainteresovani mogu rezervisati popunjavanjem sledeće forme. Potvrda o prijemu na radionicu učesnicima će stići na e-mail nakon zatvaranja prijava. Prijave su otvorene do petka, 4. oktobra.

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *