Prva solar crowdfunding kampanja u okviru inicijative Solar Mayors’ Club

Stanovnici Dušanbea, uz podršku gradonačelničke kancelarije, privatnog sektora i UNDP-a žele da smanje emisiju ugljenika i poboljšaju okruženje grada uvođenjem održivih energetski efikasnih rešenja.

www.spacehive.com/dushanbe-solar-city

Stanovnici Dušanbea pokrenuli su crowdfunding kampanju za nabavku i ugradnju solarnog PV sistema od 4,3kV na krov prvog električnog kamiona za hranu u gradu.

Dušanbe je sunčana prestonica Tadžikistana. Grad ima značajan kapacitet za korišćenje solarne energije jer uživa u preko 300 sunčanih dana godišnje.

Za 10 meseci u godini 50-80% domaćinstava može zadovoljiti svoje potrebe solarnom energijom. Međutim, udeo gubitka energije u fazama proizvodnje i transporta i dalje je visok (15%) što ukazuje na potrebu za povećanom energetskom efikasnošću.

Crowdfunding predstavlja specifičan oblik prikupljanja sredstava za započinjanje ili razvoj nekog projekta. Kao što mu ime kaže, Crowdfunding se zasniva na sledećem principu – Crowd (masa, grupa ljudi), Funding (finansiranje) tj. finansiranje od strane velikog broja ljudi. Za razliku od traženja velikih investitora, crowdfunding se zasniva na doprinosima pojedinaca, manjih ili većih firmi kao i svih ostalih zainteresovanih fizičkih i pravnih lica koji žele da doprinesu projektu.

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *