U novu grejnu sezonu bez poskupljenja

Cena daljinskog grejanja u sezoni 2019/2020. neće se menjati, odlučeno je na sednici Gradskog veća grada Šapca, koje je prihvatilo predlog Nadzornog odbora JKP „Toplana-Šabac“.

Bez obzira na poskupljenje prirodnog gasa za 50 dolara na hiljadu kubika, što je blizu 20 odsto skuplje, i na činjenicu da JP „Srbijagas“ za komunalna preduzeća koja se bave daljinskim grejanjem, cenu formira na bazi kursa američkog dolara u momentu plaćanja, do povećanja cene grejanja ipak neće doći.

Zahvaljujući aktivnostima na poboljšanju efikasnosti sistema daljinskog grejanja, automatizaciji rada postrojenja i činjenici da je sve više termoizolovanih zgrada u gradu, potrošnja prirodnog gasa svake godine je sve manja i to u velikoj meri doprinosi smanjenju troškova poslovanja JKP „Toplana-Šabac“.

“Činjenica je i to da se na berzama prirodnog gasa u Evropi cena ovog goriva drži na nivou 10 EUR/MWh a da JKP „Toplana-Šabac“ plaća JP „Srbijagas“ cenu od 27,2 EUR/MWh a pored toga dodatnih 8,6 EUR/MWh fiksnu nadoknadu i 9,1 EUR/MWh nadoknadu za pristup i korišćenje cevovoda u vlasništvu JP „Srbijagas“ što ukupno iznosi 44,9 EUR/MWh. Cena prirodnog gasa u širokoj potrošnji će, takođe, ostati nepromenjena” – objašnjava direktor JKP „Toplana-Šabac“ Slobodan Jerotić.

Izvor: http://www.sabac.tv/vesti/28241/gradsko-vece-bez-povecanja-cene-grejanja-u-sapcu

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *