Pomor ribe u Velikom bačkom kanalu

Udruženje građana Zelena inicijativa Vojvodine obavestilo je javnost o novom masovnom pomoru ribe u kanalu Vrbas–Bezdan, poznatijem kao Velikom bačkom kanalu. Vojvođani su ogorčeni jer je ovo tek jedna u nizu ekoloških katastrofa do kojih dolazi, kako se pretpostavlja, zbog čestog ispuštanja hemikalija i otpadnih voda iz mesne industrije koja se nalazi u blizini.

Strašan prizor velike količine ribe koja na površini vode pokušava da udahne vazduh prvi su primetili lokalni ribolovci koji su o tome odmah obavestili nadležne službe. Kako se navodi u lokalnim medijima, sve je počelo u noći između subote i nedelje, a riba se guši u vodotoku od Vrbasa u severozapadnom delu Vojvodine nizvodno do Srbobrana gdje je problem najizraženiji.

Takođe, lokalni mediji javljaju kako je tokom noći mrežama izvađeno na tone ribe koja se borila za život. Posebno je stradala bela riba, i to najviše smuđevi i štuke, a primećeni su i uginuli somovi. Kod Srbobrana je površina vode doslovno prekrivena ribom, a još nema službenog sopštenja šta je uzrok novog pomora ribe. Ono što je postalo pravilo kada se govori o zagađenju Velikog bačkog kanala je činjenica da se ovakve situacije događaju isključivo vikendom i to u noćnim satima, navodi se u lokalnom Udruženju za zaštitu prirode.

Inače, kanal Vrbas-Bezdan, poznatiji kao Veliki bački kanal, dug je 118 kilometara i deo je jedinstvenog sistema kanala Dunav-Tisa-Dunav. Zbog dugogodišnjeg industrijskog i komunalnog zagađivanja njegova se deonica kod Vrbasa ubraja među najveće ekološke probleme u ovom delu Europe.

Projekt kojim bi se konačno rešio problem najzagađenijeg vodotoka u Europi podržava i Pokrajinska vlada AP Vojvodine, a u junu ove godine sa Delegacijom EU-a u Srbiji potpisan je Memorandum o razumevanju za realizaciju projekta remedijacije i revitalizacije Velikog bačkog kanala. Predmet projekta je 6 km duga deonica od ušća kanala Vrbas-Bezdan u kanal Bečej-Bogojevo do hidročvora Vrbas, kojim bi se trebala izraditi tehnička dokumentacija za uklanjanje oko 400.000 m3 nečistog sedimenta, izgradnju tri područja za njegovo privremeno odlaganje, remedijaciju muljnog taloga i za rešenje konačnog odlaganja prerađenog muljnog taloga.

Ovaj projekt biće treća, završna i najsloženija faza revitalizacije Velikog bačkog kanala, nakon proširenja kanalizacione mreže i izgradnje magistralnog kolektora, kao i izgradnje središnjeg prečišćivača otpadnih voda u Vrbasu.

Izvor: ekovjesnik.hr

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *