Bečki savet za održive praznike

Grad Beč je svojim građanima uputio savete za zaštitu okoline tokom nastupajućih praznika kako bi ih mogli provesti na održiv način.

Sve započinje s božićnim čišćenjem!

Umjesto krpa za jednokratnu upotrebu potrebno je koristiti krpe od mikrovlakana s kojima se često postižu dobri rezultati čak i uz korištenje malih količina deterdženta ili bez njih. Ako se koriste sredstva za čišćenje, potrebno je proveriti jesu li ekološka i pravilno dozirana. Takođe, u trgovinama se savetuje kupovina proizvoda koji nisu pakovani u plastičnoj ambalaži, a kao i pri svakoj kupovini, ne smete zaboraviti poneti vrećicu za višekratnu upotrebu! Ne zaboravite, platnene torbe su održive samo ako se češto koriste.

Pokloni se mogu umotati u tkaninu ili platnenu vrećicu

Platnena vrećica ili tkanina zgodnog dizajna i boje mogu biti puno lepši od plastificiranog šarenog papira.

Ukrasite božićno drvce na ekološki prihvatljiv način

Kada je riječ o izboru božićnog drvca, onda bi ga trebalo nabaviti samo iz biološkog uzgoja i kod lokalnih proizvođača. Time se omogućava smanjenje zagađenja vazduha uzrokovano prometom i podstiče ekološki prihvatljiv uzgoj bez pesticida i veštačkih đubriva.

Čak i ukrašavanje stabla može biti ekološki prihvatljivo. Na primer, ukidanjem upotrebe plastike, kuglica i drugih ukrasa od plastičnih materijala. Takođe možete da kreirate svoje božićne ukrase.

Bacanje hrane je nedopustivo

Ako po završetku praznika ne želite baciti hranu, o tome trebate početi misliti već pri kupovini – isplati se dobro isplanirati novogodišnji i božićni jelovnik i sastaviti i pridržavati se popisa za kupovinu. Pre svega, treba izbegavati „primamljive“ ponude jer mnoge „uzmi tri – plati dva“ kupovine zapravo završe u smeću.

Regionalni ekološki proizvodi najbolji su izbor, a vegetarijanski ili veganski božićni obrok takođe može biti kreativan i pripremljen s ljubavlju. Ako baš ne možete bez mesa, možete ga konzumirati i u manjim količinama, ali ekološki svesni građani kupuju ga od proizvođača koji se brinu o zaštiti prirode i dobrobiti životinja. To su obično porodična poljoprivredna gazdinstva.

I nakon praznika možete biti kreativni – od preostale hrane takođe se mogu pripremiti ukusna i raznovrsna jela. Ali, važno ih je pažljivo čuvati i proceniti njihov miris, izgled i ukus pre upotrebe. Ne zaboravite, mnoge su namirnice savršene i jestive daleko posle „najbolje potrošiti do“ datuma.

Ako nakon praznika krećete na odmor i putovanje i ne želite baciti hranu koja vam je ostala u frižideru, u Beču postoji rešenje i za to. Hrana se možete donirati i odnijeti u narodnu kuhinju, a bečka gradska uprava svojim građanima nudi celi popis i mogućnosti dijeljenja hrane.

Novu godinu započnite mirno i obazrivo

Božićni praznici se tradicionalno provode mirno u krugu porodice, što najčešće nije slučaj s novogodišnjim dočekom. Ipak, trebali biste biti svesni da su bučne novogodišnje proslave često pune straha i stresa za životinje, ali i mnoge ljude. Svakako se slažemo s bečkom gradskom upravom i smatramo da u 21. veku bukom stvarno ne trebamo terati „zle duhove“ stare godine. U novogodišnjoj noći ne koristite rakete i petarde, učinite nešto dobro za okolinu, divlje životinje i kućne ljubimce.

Izvor: ekovjesnik

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *