Kalifornija uvela obavezno instaliranje solarnih panela

Kalifornija je prva na svetu donela obavezujući propis o upotrebi solarne energije.

PV centrala na zgradi UN City, Kopenhagen

Ali, ovo na slici nije Kalifornija. Ovo je Danska ili preciznije rečeno Kopenhagen. Sever Evrope nije idealno mesto za žetvu električne energije fotonaponskim panelima. Ipak, kada je reč o obnovljivoj energiji, veoma dobar primer je Danska. Prema planovima iz 2012. godine udeo obnovljive energije u energetskom bilansu ove države trebalo bi da dostigne 85% do 2035. godine. Iako jepredviđeno da se najviše obnovljive energije proizvedeiz vetra, gde god je to moguće postavljaju se fotonaponske centrale, a posebno na krovima javnih i poslovnih zgrada. Danska je očigledno našla ključ za probleme globalnog zgrevanja.

Ali, ako je sve ovo moguće u jednoj severnoj zemlji, šta su tek onda potencijali toplijih, sunčanijih krajeva. Pravi primer je Kalifornija. Da li i vlasti Kalifornije imaju ključ od „globalnog staklenika“ ?

Krajem 2018. godine, komisija za građevinske standarde u Kaliforniji (California Buildings Standard Commission – CBSC), dala je saglasnost za novi zakon o solarnoj energiji koji obavezuje investitore novih zgrada da na krovnim površinama izgrade fotonaponske centrale. Obavezujuća odluka, koju je jednoglasno donelo svih osam članova CBSC, primenjuje se od 1. januara 2020. godine. Na taj način je Kalifornija postala prva država u SAD i naravno prva u svetu koja je donela jedan ovakav zakon.

Solarni krov (Izvor: Tesla – Solarglass Roof)

Ključne odredbe ovog zakona su sledeće:

  • Obaveza se odnosi na zgrade ne više od tri etaže i na zgrade koje su predviđene za kapitalne rekonstrukcije,
  • U zgradama preko tri etaže i zgradama gde postoje određena tehnička ograničenja, predviđena je institucionalna podrška vlasnicima stanova za ulaganje u fotonaponske centrale na površinama gde je to tehnčki opravdano,
  • Zakon ohrabruje građane i obavezuje lokalne institucije da građanima obezbede povoljno finansiranje u postrojenja za skladištenje energije,
  • Troškove izgradnje solarnih elektrana moguće je finansirati iz dugoročnih kreditnih linija, hipoteka i na drugi način u periodu do 30 godina koliko se smatra da je životni vek ovih sistema.

 

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *