Križevački sunčani krovovi

Solarni paneli postavljeni su na krov gradske biblioteke i Tehnološkog razvojnog parka u Križevcima. Ali, nije ih finansirao grad, već sami građani. Putem crowdfunding kampanje skupili su potreban novac.

“Prvo smo bili skeptični hoće li građani prepoznati ovakav model, ali evo, u 10 dana smo za prvu kampanju skupili sav potreban novac. Križevčani su se pokazali, 30 posto građana je investiralo u ovu elektranu jer su prepoznali to kao doprinos svojoj zajednici”, kaže Sanela Mikulčić iz Zelene energetske zadruge.

Građani su prosečno ulagali po 4 hiljade kuna. Sve funkcioniše po principu mikro zajmova – uloženo se vraća kroz 10 godina s kamatama. A u međuvremenu, javne ustanove imaju velike uštede i energetski su nezavisne.

“Sve što se prikupi se koristi za upotrebu u toku dana. Za svetla, za kotlarnicu, grejanje, hlađenje. Ušteda nam je između 3 i 4 hiljade kuna mesečno”, objašnjava Tihomir Hodak iz Razvojnog centra Tehnološkog parka.

“Trenutno se, po ovom tmurnom vremenu, proizvodi 3.700 kilovata. To je dovoljno za jednu prosečnu porodicu, za cijelu godišnju potrošnju”, dodaje Hodak.

Da misle zeleno, Križevci pokazuju već na samom ulasku u grad. I na tabli postavljeni su solarni paneli. Osim na njima, biblioteci i razvojnom parku, paneli će uskoro osvanuti i na srednjoj školi, domu penzionera i Domu zdravlja. Grad priprema i subvencije za građane.

“Sigurno bismo u narednom periodu voleli određen broj krovova porodičnih kuća pomoći sa solarima, ja se nadam u naredne 4 godine najmanje 300 domova”, planira gradonačelnik Mario Rajn.

Paneli znače uštedu, ali i brigu za prirodu. Ako nastave ovako, Križevčani će i ostvariti ono što su zacrtali – u idućih 10 godina postaće prvi potpuno energetski nezavisan grad u Hrvatskoj.

Izvor: facebook.com

 

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *