Na Visu se gradi najveća hrvatska solarna elektrana

Počela je izgradnja najveće solarne elektrane u Hrvatskoj, snage dva megavata (MW) i vredne tri miliona evra. Reč je o solarnoj elektrani na ostrvu Vis, tačnije na lokaciji Griževa Glavica, oko 3,6 kilometara jugozapadno od Visa i oko 4,8 kilometara istočno od Komiže, na površini od oko 5,7 hektara.

Elektrana će puno značiti za ostrvo Vis jer će njenom izgradnjom dobiti sopstveni izvor čiste energije, a procenjuje se da će elektrana zadovoljiti potrebe ostrva Visa tokom sedam meseci u godini. Projekat se temelji na domaćoj opremi i znanju, a proizvedena energija će se isporučivati u elektroenergetsku mrežu. Gradonačelnik Visa Ivo Radica tvrdi kako solarna elektrana neće nimalo narušiti izgled ostrva.

„Solarna elektrana će biti odlična reklama za Vis jer na svim konkursima u svetu na kojima kompanija ‘Končar-obnovljivi izvori energije bude učestvovala videće se solarna elektrana na Visu, a to mnogo znači za samo ostrvo, njegov turizam i marketing uopšte. Postaće prepoznatljivo kao ostrvo nasred Jadrana koji ima vlastiti izvor energije“, izjavio je Ivo Radica.

Izvor: ekovjesnik.hr

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *