Pametni koraci

Nova vrsta trotoara koji proizvodi električnu energiju od koraka prolaznika zove se Sistem Pavegen. Iza ovog inovativnog proizvoda stoji istoimeni startap iz Londona.

Izum se sastoji od trouglastih kompozitnih pločica oslonjenih na elektromagnetne generatore. Dok pešaci hodaju po pločicama, oni svojom težinom pritiskaju generatore i tako stvaraju male količine energije. Nakon što više stotina ljudi prošeta ovim trotoarom tokom jednog dana, moguće je prikupiti dovoljnu količinu energije da bi se napajala ulična rasveta tokom noći!

U brojkama gledano, svaki korak na Pavegen stazi generiše 2 do 4 džula struje, iliti do 7 vati električne energije za vreme trajanja jednog koraka.

Zanimljivo je da sistem šalje i Bluetooth signale koji se povezuju sa pametnim telefonima kako bi pešaci dobili obaveštenja o tome koliko su energije generisali tokom svoje kratke šetnje.

 

Odlično rešenje za tržne centre

Pavegen sistem već je dobio priličan broj investicija i uključen u je u grandiozni projekat novog održivog aerodroma u Abu Dabiju gde će po njemu hodati oko 8.000 posetilaca dnevno.

Slična ideja razvijena i u Srbiji

Da podsetimo, sličan ovakav projekat po imenu SmartWalk razvijen je i u Novom Sadu. Željko Popović i Vladimir Vincan, studenti četvrte godine Elektronike na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, osmislili su pametni tepih koji konvertuje mehaničku energiju ljudskih koraka u električnu energiju.

 

Izvor: Gradnja

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *