U Zvorniku skoro duplo manji računi za struju i grejanje

Grad Zvornik radi novi akcioni plan energetske efikasnosti u koji će verovatno biti uključene i zajednice etažnih vlasnika i privatna domaćinstva.

Pomoćnik direktora u OŠ „Sveti Sava“ u Zvorniku, Goran Ivanović, kaže da je u toj ustanovi urađena kompletna vanjska rekonstrukcija objekta, odnosno sve što podrazumeva energetska efikasnost, te su sada uštede i do 50 odsto.

  • Urađena je rekonstrukcija krova, fasade, odnosno postavljanje izloacije i zamena stolarije. Uz to smo nabavili i kalorimetre tako da se kroz brigu o smanjenju potrošnje energije, uštede kreću oko 50 odsto. Pored toga što smo smanjili troškove grejanja smanjili smo i potrošnju električne energije u značajnoj meri – kaže Ivanović.

U JZU „Bolnica Zvornik“ urađena je zamena stolarije i postavljena izloacija, odnosno zamenjena fasada tako da i oni beleže značajne uštede.

  • Zavisno od perioda u godini naši računi za grejanje i struju su u proseku manji za 25 do 35 odsto. Dakle, projekat je evidentno pomogao u smanjenu izdvajanja sredstava za energente – kaže Ivan Popović, direktor bolnice.

Aleksandar Jevtić, samostalni stručni saradnik za razvojne projekte i energetsku efikasnost u Gradskoj upravi u Zvorniku kaže da su dobri rezultati u ovim projektima bili razlog sa krene u novi plan energetske efikasnosti koji će obuhvatiti period do 2030. godine.

Prvi Akcioni plan o energetskoj efikasnosti smo usvojili još 2012. godine i realizovali niz projekata koji su se pokazali veoma dobro. Tu nije samo u pitanju ušteda energije nego i smanjenje emisije CO2 u čemu smo napravili značajan iskorak. Trenutno radimo novi plan do 2030. godine, a ideja nam je da on pored javnih ustanova da mogućnost da za ove projekte apliciraju i zajednice etažnih vlasnika i privatna domaćinstva te se nadamo da će i oni biti deo ovoga plana – ističe Jevtić.

Ovakve najave naišle su na odobravanje u stambenim zgradama koje su stare i više od četiri ili pet decenija, a stanari se greju na čvrsta goriva.

– Od sredstava koje stanari izdvajaju za održavanje zgrade je nemoguće samostalno uraditi zamenu fasade. To bi posebno bilo važno za starije zgrade, kakva je recimo naša jer je useljena davne 1969. godine, a pored toga većina stanara se greje na čvrsto gorivo ili električnu energiju. Zbog starosti zgrade sve se više energenata troši jer je teže zagrejati prostorije. Ukoliko ZEV budu imale mogućnost da učestvuju u ovim projektima, spremni smo da apliciramo i uz pomoć Gradske uprave, donaciju i naše učešće zajednički „utoplimo“ zgradu – kaže Tomo Spasojević, predsednik UO ZEV „Ada 1“.

Prema podacima iz GU Zvornik, pored centralne škole u Zvorniku, bolnice, ovim projektom su bile obuhvaćene i osnovne škole u Roćeviću i Kozluku te delimično i oba srednjoškolska centra. Naredne godine ovaj projekat će biti realizovan i u Domu zdravlja gde je planirana zamena stolarije i postavljanje fasade.

 

Izvor: blic.rs/

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *