Amsterdam poseduje barijeru sa mehurićima za hvatanje plastike iz rečnog kanala

Najnovija inovacija za borbu protiv zagađenja plastikom? Barijera sa mehurićima.
Zid mehurića može presresti plastiku u rekama i kanalima bez da blokira prolaz čamaca i morskih divljih životinja. Testovi prototipa u reci IJssel u Holandiji ustanovili su da u proseku zaustavlja 86% otpada.
Sada, holandski startup iza “Bubble Barrier” udružio se sa opštinom Amsterdam i regionalnom vodnom vlašću kako bi pokrenuo trogodišnji pilot program svoje tehnologije.
Upravo je postavljena prva operativna barijera u Vesterdok-u, na kraju kanalskog pojasa Amsterdama, koji se uliva u reku IJsell i, na kraju, u Severno more. Cilj je hvatanje i prikupljanje plastičnog otpada u blizini izvora, pre nego što dođe do otvorenog mora.

Svake godine u okeanu završi najmanje 8 miliona tona plastike – otprilike jedan tovar smeća svake minute.
Budući da reke prevoze veći deo tog plastičnog otpada u okean, Bubble Barrier bi mogao pomoći u rešavanju problema dalje uzvodno.

Kako deluje Bubble Barrier?
Pregrada je perforirana cev koja se nalazi preko dna kanala ili reke. Kompresori pumpaju vazduh kroz rupe, stvarajući mehuriće koji nose otpad dok se izdižu na površinu.
Cev je postavljena dijagonalno kako bi prirodna struja mogla da prebaci otpad na jednu stranu kanala ili reke, gde ga uhvati plutajuća platforma i zatim ukloni.
Koncept se zasniva na postojećoj tehnologiji: zavese vazdušnih mehurića su korišćene za sprečavanje izlivanja nafte i za smanjenje nivoa podvodne buke oko gradilišta morskog dna.

Svake godine amsterdamski brodovi za smeće uklanjaju oko 42.000 kg otpada koji plutaju na ili u blizini površine gradskih plovnih puteva, uključujući velike količine plastike.
Nada se da će barijera Vesterdok uhvatiti otpad dublje u vodi kao i manje komadiće plastike koje čamci ne mogu da pokupe.

Sakupljeni otpad analiziraće amsterdamska organizacija Fondacija “Plastic Soup“.

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *