Kina planira izgradnju solarne elektrane u svemiru

Kineski državni mediji izveštavaju da je prva eksperimentalna svemirska elektrana iz svemira pokrenuta u toj zemlji, u gradu Chongking. Prema informacijama koje su objavili, to je satelit koji bi nosio fotonaponske panele i bio postavljen u Zemljinu orbitu. Na udaljenosti od oko 36.000 kilometara od Zemlje, mogao bi da bude izložen solarnoj energiji 24 sata dnevno, bez narušavanja atmosfere, godišnjih doba ili dana i noći, koje bi potom pretvorio u električnu energiju.

Mikrotalasi ili laseri generisani na ovaj način bili bi usmereni na Zemlju, gde bi ga posebne elektrane pretvarale u električnu energiju spremnu za distribuciju. Kineski naučnici kažu da bi ova tehnologija trebalo da omogući ljudima pristup neiscrpnom izvoru čiste energije, a svemirske solarne farme, jednom pune veličine, trebale bi da isporučuju šest puta više energije od uporedivih elektrana na Zemlji.

Između 2021. i 2025. godine Kina planira da pošalje u orbitu testne solarne elektrane male snage. Naknadno bi generacija snage jednog megavata započela 2030-ih, a pre 2050. godine očekuje se pokretanje ogromne svemirske elektrane težine preko hiljadu tona i snage od oko jednog gigavata. Poslednja fabrika bi trebalo da bude lansirana u delovima i sastavljena u svemiru, a naučnici razmatraju i mogućnost robotskog sastavljanja i korišćenja 3D tehnologije štampanja u prostoru kako bi se tako velika struktura mogla delimično proizvesti tamo.

Naravno, trebalo bi istražiti izvodljivost efikasnog prenosa energije u mikrotalasne pećnice ili lasere, kao i bezbednost te tehnologije i njen potencijalni uticaj na životnu sredinu i ljude, pre pokretanja bilo kog oblika svemirske elektrane. Uprkos činjenici da NASA radi na sličnom sistemu, Kina ima za cilj da postane prva nacija koja će proizvoditi funkcionalnu svemirsku elektranu.

Izvor: energetika

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *