Prehrambeni div ulaže 1,8 milijardi evra u reciklažu

Švajcarski gigant prehrambene industrije Nestle saopštio je da će uložiti dve milijarde franaka (1,8 milijardi evra) u periodu od pet godina u reciklažu.

Novac će iskoristiti i za smanjenje upotrebe nove plastike za pakovanje hrane.

Kompanija planira ulaganja u nove vrste ekološki održivih pakovanja kako bi ispunila cilj da do 2025. godine sva njena pakovanja budu reciklirana ili ponovo upotrebljiva.

Nestle navodi da će u narednih pet godina smanjiti upotrebu nove plastike za trećinu i da će osnovati fond vredan 250 miliona franaka za ulaganja u startap kompanije iz sektora reciklaže, prenosi AFP.

Da bi se stvorilo tržište reciklirane plastike, kompanija će sakupiti dva miliona tona plastike za pakovanje hrane i izdvojiti više od 1,5 milijardi franaka za plaćanje ovog materijala do 2025. godine, prenosi Capital.

Velike korporacije često su kritikovane zbog toga što im je profit preči od okoline, a one pokušavaju da odgovore na rastući pritisak uvođenjem odgovornije prakse.

Gigant među lancima brze hrane Mekdonalds u oktobru je objavio da će ubrzati rad na smanjenju upotrebe plastike u svojim restoranima u Evropi na minimum.

Izvor: b92.net

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *