Scenariji održivog razvoja obnovljive energije do 2040.

U protekloj deceniji bili smo svedoci snažnog rasta razvoja i primene tehnologija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Energetski sektor je vodeći, ispred industrije i građevinarstva, zahvaljujući pre svega dramatičnom smanjenju troškova izgradnje fotonaponskih (PV) elektrana i vetrogeneratora.

Proizvodnja električne energije značajno je rasla tokom 2018. godine, što je rezultiralo povećanjem od 450 TWh ili oko 7% u odnosu na prethodnu godinu i to čini više od četvrtine ukupno proizvedene električne energije. Najveći udeo u povećanju proizvodnje električne energije bio je iz solarnih panela (PV), vetra i hidroelektrana, oko 90% u odnosu na sve ukupno obnovljive izvore energije. U 2018. godini izgrađeno je novih 180 GW energetskih kapaciteta koji koriste obnovljivu energiju a procena Međunarodne agencije za energetiku (IEA) je da je isti rezultat bio i u 2019. godini, što bi trebalo da potvrde izveštaji i analize za 2019. godinu koji će biti objavljeni narednih meseci.

Slika: Dodatni kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora – procena prema scenariju održivog razvoja do 2040. godine (Izvor: IEA – World Energy Outlook 2019).

Prema scenariju utvrđenih energetskih politika, smanjenje troškova proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i napredak informacionih tehnologija otvaraju ogromne mogućnosti u procesu tranzicije energetike. Za očekivati je da više od polovine električne energije do 2040. godine, bude proizvedeno upotrebom vetrogeneratora i fotonaponskih centrala, naravno na održiv način.

Količina obnovljive energije u finalnoj potrošnji, prema ovim scenarijima, porašće sa današnjih 990 Mtoe do 2.260 Mtoe u 2040. godini. Učešče obnovljive energije u globalnoj proizvodnji toplotne energije moglo bi da poraste za 60% i sa današnjih 940 Mtoe dostigne 940 Mto u 2040. godini i to zahvaljujući upotrebi bioenergije (pelet, drvna sečka, biogas, biometan i druga biogoriva) a takođe i upotrebi geotermalne energije i solarne energije za potrebe grejanja.

Značajan rast se očekuje i u sektoru transporta, prema procenama oko 300 Mtoe  od čega tri četvrtine iz biogoriva.

EESrbija

 

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *