Srbijansko rješenje za smog: Zašto Tuzla i Sarajevo ne prepisuju dobre ideje?

Vlasti u Šapcu odlučile su da se uhvate u koštac sa zagađenjem zraka.

Odluku, da u ulicama gdje je izgrađena toplovodna mreža daljinskog grijanja, priključak ubuduće bude besplatan za građane, usvojilo je prošle sedmice Gradsko vijeće Šapca (Srbija).

Uslov je da kuće i stambene zgrade nisu više od 50 metara udaljeni od postojeće toplovodne mreže. Troškove priključivanja snosit će JKP “Toplana Šabac” a cilj je da se što više stambenih jedinica priključi na daljinski sistem grijanja – istaknuto je prilikom donošenja odluka.

Ovo je odličan primjer i aktuelnoj većini u GV Tuzla, koja godinama bezuspješno pronalazi očigledno neefikasne metode eliminacije neekoloških malih ložišta u našem gradu, uporno odbijajući da preuzme troškove priključka za nove korisnike u indivdualnim stambenim objektima, bez obzira koliko bili udaljeni od postojeće toplovodne mreže.

U Šapcu kažu da ovakva praksa predstavlja pošteniji odnos prema građanima jer Toplana investira u infrastrukturu koja ostaje u njenom vlasništvu, a ne u vlasništvu građana koji su do sada plaćali troškove izgradnje priključnih toplovoda i toplotnih podstanica a zatim su bili obavezni da sve bez nadoknade prenesu u vlasništvo Toplani.

Zašto se slična metoda ne primjeni i u Tuzli, možda odgovor leži u tome što je 49 % vlasništva JP Centralno grijanje dd Tuzla, u rukama malih dioničara, koji se ne žele odreći dobiti koja se uveliko smanjuje ukoliko se novi priključci finansiraju iz sredstva tog preduzeća.

Izvor: www.dialogos.ba

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *