Američki naučnik stvorio ANTI-SOLARNE PANELE koji proizvode struju u mraku

Solarni paneli, kao što im i kaže ime, tehnički ne rade noću, ali kalifornijski istraživač tvrdi da je našao način da proizvode energiju dugo nakon zalaska sunca. Džeremi Mandej, profesor elektrotehnike i računarskog inženjeringa na Univerzitetu u Kaliforniji, Dejvis, radi na prototipu panela za koji kaže da bi mogao učiniti upravo to, prenosi Poslovni dnevnik.

Njegovo istraživanje nedavno se pojavilo u časopisu ACS Photonics.

Iako su solarni paneli hladni objekti usmereni prema vrlo vrućem i svetlom suncu kako bi apsorbovali svetlost i generisali snagu, Mandejovi bi radili obrnuto: njegove termoradiativne stanice zagrejale bi se i okrenule prema noćnom nebu, mnogo hladnijem objektu. Vrući objekt u odnosu na okolinu zračiće toplinom kao infracrveno svetlo.
“Obična solarna ćelija proizvodi struju upijajući sunčevu svetlost, što uzrokuje pojavu napona preko uređaja i struju koja teče. U ovim novim uređajima umesto toga emituje se svetlo, te struja i napon idu u suprotnom smeru, ali i dalje stvarate energiju”, istakao je Mandej. “Morate koristiti različite materijale, ali fizika je ista.”Ako prorade, paneli bi mogli zadržati proizvodnju energije bez potrebe da skladište višak električne energije u solarne baterije ili se oslanjaju na elektrane na fosilna goriva.

Solarni paneli ne proizvode energiju noću ili kada je sunce zašlo. Umesto toga, oni nastavljaju snabdevati strujom putem mrežnog merenja, u kojem se višak struje prenosi na javnu elektroenergetsku mrežu — često pokretanu fosilnim gorivima — kako bi se nadoknadili troškovi. To se događa kada solarni paneli proizvedu više struje nego što je potrebno jednoj kući u jednom danu. Ostali solarni paneli skladište višak struje za napajanje preko noći, iako baterije mogu biti skupe.

“Solarne ćelije ograničene su time što mogu raditi samo tokom dana, dok ovi uređaji mogu raditi 24/7, što je stvarna prednost”, izjavio je Mandej CNN-u. “Niko ne želi da izgubi struju kada sunce zađe.”
Prototipovi već proizvode 50 vata struje po četvornom metru, samo oko 25 odsto onoga što tradicionalni solarni paneli mogu proizvesti tokom dana, tako da ima još ograničenja na kojima treba poraditi pre nego što izum zaživi u potpunosti.

Izvor: blic.rs

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *