Bez priključka na daljinsko grejanje nema odobrenja za izgradnju novih zgrada

Više niko neće moći da se greje na ono što želi. Investitori za nove zgrade neće dobiti odobrenje za izgradnju ukoliko ne naznače da će zgrada biti priključena na sistem daljinskog grejanja. Regulatorno telo će insistirati na novom Zakonu o izgradnji koji je trenutno na snazi za investitore. Severna Makedonija je zemlja koja je direktno zavisna od energije iz uvoza, gde se 30 odsto električne energije uvozi iz inostranstva.

Ne sme biti slučajeva kao što su zgrade u neposrednoj blizini toplane, a da nisu priključene na nju, već se greju na struju. Ovakav tip izdavanja građevinskih dozvola već je definisan u zemljama EU i ne mogu svi da rade šta žele ako u toj zgradi postoji organizovan način grejanja. Makedonija nije zemlja bogata energijom, tako da moramo da pravimo sistem u kom možemo da živimo. – kaže Marko Bislimoski, predsednik Regulatorne agencije za energetiku Severne Makedonije.

Takođe, MEPSO tvrdi da stabilnost mreže neće biti ugrožena primenom nove mere makedonske vlade za subvencioniranje klimatizacije, koja će izdvojiti 10 miliona eura za 10.000 domaćinstava, koja će zameniti peći inverterima.
U Skoplju 54.000 domaćinstava priključeno je na centralno grejanje, a 14.000 još uvek nije.

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *