Održivo upravljanje energijom

Grad Šabac kao vodeći partner u saradnji sa partenrima iz Republike Hrvatske Gradom Nova Gradiška i LAG „Zapadna Slavonija“, realizuje projekat „Upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse sa socijalnom svrhom – BIOSOL“.

U šabačkom Centru za stručno usavršavanje u toku je trodnevni trening „Održivo upravljanje energijom“, koji ima za cilj podršku povećanoj upotrebi održive energije i energetskoj efikasnosti.

 

  • Edukacije koje radimo su veoma važne ne samo za građane nego i za institucije, javne organizacije i sektore civilnog društva i sve značajne činioce društva. Predavanja nisu samo za one koji su već impelemntirali neke segmente iz oblasti obnovljivih energija, nego i za sve one na koje to utiče. Do petka smo u Šapcu i veoma smo prijatno iznenađeni strategijama koje postoje. Iako često govorimo da je ovo budućnost, ipak nije, u razvijenim zemaljama je odavno poznato i mi moramo da se okrenemo obnovljivim izvorima energije, jer će fosilna uskoro biti potrošena. Zbog toga je važno da budemo odgovorni prema sebi i životnoj sredini kako bismo podigli kvalitet života na viši nivo – rekla je Vikica Lukić, profesorka iz konsultantske kuće “IKT Consulting“ iz Zadra, trener.U okviru trening centra biće osnovana „Akademiji za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije“ sa „pametnom sobom“ koja će biti otvorena za učenike i za javnost kako bi se upoznali i informisali o mogućnostima i koristima iste.
  • Jedan od značaja ovog projekta za Grad Šabac je to što ćemo dobiti akademiju za obnovljive izvore i energetsku efikasnost, tako što ćemo prvi u Srbiji dobiti akreditovan program vezan za obnovljive izvore energije gde će moći da se edukuju monteri solarnih panela, toplotnih pumi i kroz steknu nova znanja. A to nije od važnosti samo za Šabac, nego i čitav region – rekao je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.

 

Izvor: glaspodrinja

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *