Škotska će do kraja godine imati energiju iz 100% obnovljivih izvora

Cilj Škotske je da do kraja 2020. godine kompletne potrebe stanovništva i industrije za strujom zadovoljava isključivo iz čistih energetskih izvora.

Država je sve elektrane na ugalj ugasila još 2016. godine, nakon 115 godina eksploatacije prljavog energenta u ove svrhe. Proizvodnja električne energije iz tog naftnog derivata je u najvećem škotskom postrojenju Longanet prestala u martu te godine. Četvrtina škotskih domova se u prošlosti snabdevala upravo iz uglja.
U međuvremenu su nedostajući kapaciteti zamenjeni energijom vjetra i gasom koji se smatra nešto čistijim fosilnim gorivom. Pored težnje za „ozelenjavanjem“ energetskog miksa, motivi tranzicije na čistu energiju su bili i ekonomske prirode. Usled starosti, povišenih troškova prenosa i poskupljenja taksi za emisije ugljenika, nastavak rada Longaneta je bilo finansijski neodrživo.

Procenjuje se da je elektrana sagorijevala oko 4,5 miliona tona uglja godišnje i bila je odgovorna za petinu ukupnog škotskog uticaja na klimatske promjene.Jedno od inovativnih tehnoloških rešenja koje je Škotska implementirala kako bi ostvarila svoje težnje je i prva plutajuća vetroelektrana na svijetu Hajvind, snage 30 MW. Projekat je u junu prošle godine proširen sistemom baterija kapaciteta 1 MW.
Beatris, vetroelektrana na moru koja je najveći škotski obnovljivi elektro-proizvođač, može da generiše dovoljno energije za napajanje 450.000 domaćinstava.

Izvor: investitor

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *