Toplana – Šabac lider u sektoru daljinskog grejanja

Tranzicija ka četvrtoj generaciji sistema daljinskog grejanja je najozbiljnije prihvaćena u šabačkoj „Toplani“. Četvrtu generaciju definiše efikasnost sistema i radne temperature u distributivnoj mreži. Visok stepen efikasnosti toplotnih izvora već je dostignut primenom najboljih tehničkih rešenja i uvođenjem centralizovanog nadzora nad radom postrojenja. Radna temperatura u mreži daljinskog grejanja je ispod 90 oC, iako je projektovani režim 130/80 oC. Projekat termoizolacije stambenih zgrada, koji se već deset godina realizuje u Šapcu i izmene u legislativi i regulativi iz 2016. godine doprinele su smanjenju potrošnje energije na strani toplotnog konzuma. Zahvaljujući modernizaciji toplotnih podstanica sledeći korak je ograničenje temperature povratne vode što će sistem učiniti efikasnijim i radne parametre uvesti u definiciju četvrte generacije daljinskog grejanja.

Dijagram razvoja daljinskog grejanja (Izvor: Danfoss)

Dalji razvoj daljinskog grejanja nije moguće zamisliti bez informacionih tehnologija i implementacije pametnih rešenja. U 2019. godini, pored softvera za upravljanje toplotnim izvorima Weishaupt Noeberger instalirani su i primenjuju se: Wonderware SCADA za daljinski nadzor i upravljanje toplotnim podstanicama, TekonWare softver za matematičko modeliranje mreže daljinskog grejanja i strateško planiranje i MENTOR PLANNER softver za optimizaciju rada mreže, koji koristi zvanične podatke dobijene od RHMZ za predikciju parametara na osnovu očekivanih klimatskih uslova (kratkoročna vremenska prognoza).

Na radionici održanoj 13. i 14. februara, Inženjeri šabačke „Toplane“ podelili su svoja iskustva u korišćenju softvera kompanije Danfoss (MENTOR PLANNER) koji je u upotrebi od decembra 2019. godine sa kolegama iz Danske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske…

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *