Beč: Više godišnjih karata nego registrovanih automobila

Godišnja karta za javni prevoz u Beču košta 365 evra i popularnija je nego ikad, jer je sada poseduje čak 852.000 građana, što je povećanje za više od 30.000 za samo jednu godinu. Time već četvrtu godinu Beč ima više korisnika godišnjih karata nego registrovanih automobila.

„Zadovoljni smo ovim pozitivnim razvojem, sistemi javnog prevoza koji tako dobro funkcionišu ključni su doprinos zaštiti klime u našem gradu. Svako ko se odluči za kartu javnog prevoza, a ne za automobil, uštedi svake godine 1,5 tona ugljen-dioksida, koji  je štetan za klimu“, rekla je članica gradske vlade za javni prevoz Uli Sima.

Građane širom Beča prevozi 129 autobusa, 28 tramvajskih i 5 metro linija. Javni gradski prevoz je brz, pouzdan i ekološki prihvatljiv, a dnevno prelazi rutu od ukupno 1.150 kilometara. Putnici se voze do najudaljenijih delova Beča i to po veoma niskoj ceni: godišnja karta iznosi samo 1 evro po danu, što je u poređenju sa drugim metropolama najjeftinija ponuda. U Berlinu putnici godišnju kartu plaćaju 882 evra, u Hamburgu 1.988 evra, a u Londonu oko 4.000 funti.

Izvor: energetskiportal

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *