Evropska komisija objavila predlog zakona o klimi

Evropska komisija objavila je predlog prvog evropskog zakona o klimi kojim bi se politički preuzeta obaveza o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine pretvorila u obavezu sa zakonskom snagom.

Zakon o klimi određuje pravac kretanja za sve politike Evropske unije i omogućava transparentnost i predvidljivost za javne organe, preduzeća i građane.

„Ovaj zakon o klimi postaviće kamen temeljac u Evropi kao lideru na globalnom nivou“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

EU bi do 2050. godine trebalo bi da postigne „klimatski neutralnu“ ekonomiju, što znači da bi emisija ugljen-dioksida i drugih gasova štetnih za klimu trebalo da bude jednaka nuli.

Da bi postigla taj cilj Evropska komisija je najavila da će posle sveobuhvatne procene rezultata 2030. godine predložiti novi cilj smanjenja emisije štetnih gasova i predložiti dopunu zakona o klimi.

Ovu tačku su kritikovali klimatski aktivisti, koji tvrde da odlaganje nadograđenog cilja 2030. godine šteti kredibilitetu EU u borbi protiv klimatskih promena.

Komisija je samo navela da će do septembra predstaviti „odgovorni“ plan o tome kako da podigne svoj trenutni cilj 2030. smanjenja gasova sa efektom staklene bašte za 40% sa nivoa iz 1990. na „najmanje 50% i prema 55%.“

Klimatska aktivistkinja, mlada Šveđanka Greta Tunberg je prisustvovala je raspravi evropskih komesara o klimi, rekla je da odbacuje predloženi zakon.

Izvor: Danas

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *