Modularna ekološka kuća podignuta za samo 28 dana

Ova kuća izgrađena je od 100% recikliranih materijala, a izvedena je tehnologijom koja, prema rečima projektanata, ne generiše otpadni materijal i ne treba joj priključak na vodu.

Inženjerska i građevinska kompanija SysHaus iz Sao Paola je u saradnji s brazilskom arhitektonskim studijom Arthur Casas isprojektovala i izgradila prvu kuću ovakvog tipa čiji ugrađeni elementi znatno štede energiju. Ne samo da je kuća SysHaus opremljena sistemom za skupljanje i korišćenje kišnice, već su tu i krovni solarni paneli, zeleni krov ali i biodigester koji pretvara organski otpad u gas za kamin i kuhinju.

Zahvaljujući svim ugrađenim održivim sistemima, ovaj objekat postao je sam sebi dovoljan – odnosno, ne mora se priključivati na vodu, a tokom sunčanih dana praktično ne mora biti priključena ni na električnu mrežu.

Kohezivni dizajn kuće površine 205 metara kvadratnih naglašava snažnu vezu sa okolnom prirodom zahvaljujući velikim kliznim vratima koje poništavaju vizuelnu granicu između otvorenog i zatvorenog prostora, ali i odabranoj paleti prirodnih materijala koji čine enterijer laganim.
Zahvaljujući modularnom sistemu gradnje, koji je podrazumevao da se prefabrikovani drveni elementi donose na lice mesta i ugrađuju po unapred definisanim pozicijama, omogućeno je da se kuća podigne za samo 28 dana. Na korisniku je da bira nivo opreme i završne materijale, ali bez obzira na želje SysHaus može biti završena u ovom roku.

S obzirom na to da je ova porodična kuća projektovana tako da sadrži ekološki prihvatljive principe uređenja kako u unutrašnjem tako i u spoljašnjem prostoru, dizajnerskom i građevinskom timu priključila se i pejzažna arhitektica Renata Tilli koja je specijalizovana za održiva rešenja eksterijera.

Bujno organizovani okolni pejzaž uključuje bambus i travu, kao i brzorastuće biljke koje zahtevaju malo održavanja i malo vode. Takođe, Tilli je u pejzaž uključila i nekoliko stabala masline, a njihove slaborastuće karakteristike trebalo bi da budu u skladu sa dugovečnošću kuće.
U čitavom domu oseća se fluidnost prostora, koji su međusobno direktno povezani. Integracija prirode i dizajna je ključna za brazilski startup SysHaus. Korišćenjem modularnog sistema, sve potrebe i specifikacije projekta organizovane su tako da čitav proces bude efikasan i funkcionalan.

Izvor: gradnja.rs

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *