Jeste li spremni za uvođenje nove direktive EU o energetskoj efikasnosti?

Ove godine u zemljama EU na snagu stupa nova zakonska regulativa koje će se prvenstveno baviti zgradama za svakodnevno korišćenje. Nova EU direktiva pod nazivom Direktiva o energetskoj efikasnosti zgrada ili jednostavno EPBD stiže u sve zemlje Evropske Unije. Evo pregleda šta to znači.

Izmenjeni EPBD donosi najbolje prakse u industriji grejanja i ključ je za oslobađanje potencijala energetske efikasnosti. Sve to stvara ogromne uštede, više radnih mesta, kao i ugodnija mesta za život i rad.

Kako termostatski radijatorski ventili mogu učiniti čuda za efikasnost kondenzacijskog kotla.

Što je potrebno učiniti?

Prilikom promene izvora toplote ključno je ugraditi samoregulirajuće temperaturne uređaje (npr. Termostatske ventile) u svaku prostoriju. Prilikom ugradnje novog izvora toplote, na primer bojlera, trebali biste proveriti jesu li termostatski ventili ugrađeni pa ih po potrebi naknadno ugraditi. Razlog tome je što bojler ne može upravljati grejanjem u pojedinim sobama, pa vam je potreban termostatski radijatorski ventil u svakoj sobi kako bi bili sigurni da prostorije nisu previše ili premalo grejane.

Iskoristite prednosti uravnoteženja sistema pre odlaska. Ne zaboravite uravnotežiti sistem. Ako se toplota ne raspodeli ravnomerno po sistemu, u nekim sobama bi moglo biti previše vruće ili previše hladno, a može se desiti i da radijatori budu bučni.
Sve to možete izbeći jednostavnim uravnoteženjem svakog radijatora. Pored bolje udobnosti, pravilno uravnotežen sistem pomoći će pri uštedi energije.
EPBD je savršen povod za preporuku kvalitetnijih proizvoda i instalacija koje omogućuju poboljšanu udobnost i uštedu energije. Rok za povraćaj investicije dodavanjem termostatskih radijatorskih ventila u prosečnom domaćinstvu je manji od dve godine.

Izvor: danfoss.com

 

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *