Hrvatska uvodi premije za podsticaj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora

Vlada Hrvatske je usvojila Predlog uredbe o kvotama za podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasnih kogeneracija. To znači početak primene premijskog modela podsticaja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i novog investicionog ciklusa, a sve sa ciljem stvaranja niskougljeničnog društva.

Postojeći sistem državne podrške, iako određen za period od 2014. do 2020. godine, obuhvata i naredno razdoblje, s obzirom na očekivanu mogućnost realizacije, odnosno izgradnje proizvodnih postrojenja u razdoblju od 2023. do 2026. godine.

U programu podrške je potrebno obuhvatiti i projektovani ulazak pojedinih kvota na godišnjem nivou, što je temelj za određivanje iznosa dodeljenih podsticajnih sredstava.
Kvote određene ovom Uredbom predstavljaju ukupnu priključnu snagu iskazanu u kilovatima (kW) proizvodnih postrojenja i proizvodnih jedinica za koju se mogu sklapati ugovori o tržišnoj premiji i ugovori o otkupu električne energije s garantovanom otkupnom cenom.
Na temelju predloga kvota iz Uredbe izrađena su i dva programa državne podrške i to jedan po GBER proceduri koji odobrava Ministarstvo finansija za raspisivanje nadmetanja u toj godini, te drugi program koji se upućuje na odobrenje Evropskoj komisiji i koji obuhvaća period od 2020. do 2022. godine, a koji se odnosi na odobrenje raspisivanja aukcije za dodelu tržišne premije. Programe prijavljuje Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) kao telo zaduženo za dodelu podrške.

U ispunjenje kvote ulaze i ona postrojenja koja su proglašena inovativnim tehnologijama i koja su dobila podršku za razvoj u okviru Evropske unije te se na njih primjenjuje mogućnost ugovaranja sukladno klasifikaciji iz energetskog odobrenja.

HROTE-u se daje pravo i obaveza da odredi dinamiku otvaranja pojedinih kvota, odnosno da prati dinamiku realizacije projekata.

Iz tog razloga, HROTE sprovodi javnu aukciju za dodelu tržišne premije, odnosno javnu aukciju za sklapanje ugovora o otkupu električne energije garantovanom otkupnom cenom.

U javnom pozivu za auckiju je neophodno definisanje kriterijuma vremenskih projekcija ulaska u sistem podsticaja i početak isplate podsticaja za proizvodna postrojenja dobitnika aukcije, kako bi se ciljevi mogli realizovati na optimalan troškovni način, zaključuje se u obrazloženju.

Ukupna kvota svih grupa proizvodnih postrojenja za podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasnih kogeneracija, koja doprinosi ostvarivanju ciljeva u proizvodnji električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasnih kogeneracija, iznosi 2.265.000 kW.

Izvor: energetskiportal.rs

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *