Prva plutajuća okeanska hibridna platforma može da stvara energiju iz talasa, vetra i sunca

Nemački startup Sinn Pover razvio je modularnu pomorsku platformu sposobnu da stvara obnovljivu energiju iz talasa, vetra i solarnih izvora. Počev od ovog leta, nada se da će proizvođačima solarnih panela ponuditi priliku da testiraju i demonstriraju fotonaponske nizove na plutajućoj platformi kraj grčke obale kao deo energetskog rešenja van mreže.

Konverzija energije na moru (VEC) nije ništa novo; nova pionirska dešavanja se stalno odvijaju na ovom polju. Međutim, ono što ovu posebnu platformu čini jedinstvenom je to što je dizajnirana tako da se modularno i izuzetno lako poveže i širi, tako da su moguće različite kombinacije.

„Modularni dizajn je ključni element otkako smo započeli s razvojem pomorskih tehnologija koje omogućavaju fleksibilnost i širok izbor primena“, rekao je dr. Philipp Sinn, direktor Sinn Pover-a za Forbes. „Plutajuća platforma može davati obnovljive izvore energije, na primer, ostrvima širom sveta i doprineti svetskoj primeni vjetroelektrana na moru.“
IP68 električni senzori kontinuirano prenose podatke u dijagnostičke centre, omogućavajući rano otkrivanje anomalija i sprečavanje potencijalnih kvarova. Analizom obrazaca izlazne snage, Sinn kaže da oni mogu lako optimizirati plan servisa za potencijalne kupce i predvideti popravke pre nego što dođe do ozbiljnih oštećenja. Ključ, kaže Sinn, čini to što ova tehnologija postaje pristupačna.

Svaka plutajuća jedinica ili modul sastoji se od četiri integrisana valna pretvarača energije koji stvaraju snagu u odnosu na uslove vode. Za regione sa malim potencijalom talasne energije, jedinica takođe može da bude opremljena nizom fotonaponskih ćelija od 20kV. Slično tome, mogu se opremiti i do četiri male vetroturbine od 6 kVp, a na kraju je moguća i kombinacija sve tri, što optimalno koristi okolinske uslove oko platforme. Sinn kaže da nema ograničenja koliko potencijalnih jedinica može imati.
„Uvek je isto, super je modularan. Uvek možemo koristiti iste delove, istu elektroniku bez obzira na to koja konfiguracija je konstruisana. Dakle, ovom strategijom želimo da prodamo u količinu, smanjimo praksu i tada možemo pokazati [sic] da je talasna snaga zaista privlačna protiv sunca “, rekao je Sinn.

Ideja je smeštena u blizini Minhena i sa stalnim testnim centrom u Heraklionu, na ostrvu Kritu, privukla je veliku pažnju partnera i investitora. Impresivno jer je od patenta do prototipa bilo potrebno samo dve godine.

„Sada pripremamo plutajuću platformu koja će se koristiti kao izlog, kako bi se omogućio širi pristup potencijalnim kupcima. Političari i predstavnici drugih evropskih zemalja već su posetili. Sljedeći cilj je jesen, kad se nadamo da ćemo moći započeti s marketingom našeg jedinstvenog elektroničkog kompleta “, rekao je Sinn.

Izvor: forbes.com

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *