Staklena vikendica u nedođiji Islanda

U podnožju aktivnog vulkana Hekla na jugu Islanda, u maloj montažnoj vikendici, možete uživati u spektakularnom pogledu na severnu svetlost i zvezdano nebo.

                   

Braća Andreas i Jaak Tiik iz Estonije sa svojom firmom ÖÖD Homes, izveli su projekat malih nesvakidašnjih vikendica na bajkovitom Islandu. Vikendice površine 18 kvadratnih metara imaju sav neophodan sadržaj potreban za kratkoročni boravak.

Prednji deo obe vikendice, koji je namenjen za spavanje, gotovo u potpunosti je izveden od stakla kako bi gosti mogli da uživaju u pogledu na zvezdano nebo i Severno svetlo (aurora borealis), dok je zadnji deo u kom su smešteni dnevni boravak, kuhinja i kupatilo obložen drvetom.

„ÖÖD Iceland su projektovane u skladu sa svojim okolnim pejzažem. Staklo je u savršenom skladu sa islandskom prirodom i pušta što je više moguće njene lepote u svoju unutrašnjost.“ – dodao je Tiik.

Kao i svi drugi ÖÖD objekti, i ove dve vikendice su napravljene u fabričkim uslovima, da bi zatim bile isporučene na lokaciju, gde su instalirane za samo jedan dan.

Enterijer vikendice inspirisan je vikinškom kulturom i nordijskom mitologijom, što se ispoljava preko rustičnog dizajna kreveta i vikinškog simbola meseca na krovu, pa do nordijskih runa koje krase spoljašnjost kuće. Jedan od najvećih izazova bio je smestiti sve potrebne funkcije u ovom malom prostoru. Tako je na primer krevet dobio velike fioke za odlaganje stvari i dodatnih ćebadi.

                   

Neki od kuhinjskih elemenata i kupatilska komoda dizajnirani su kao otvoreni, bez vrata, kako bi doprineli atmosferi dobrodošlice. Nema skrivenih prostora, sve je izloženo i prostor deluje kao mali dom, a ne kao skladišna jedinica, što je bila ideja dizajnera.

“Gosti ÖÖD Iceland su neizmerno impresionirani prirodnim silama u kojim možete uživati iz udobnosti doma.“, rekao je Tiik. Ova firma je inače poznata po svojim „ogledalo“ kućicama koje se uglavnom koriste kao kuće za goste, smeštaj preko Airbnb ili za uživanje na udaljenim lokacijama poput ove na Islandu.

ÖÖD Homes izveli su projekat dve identične vikendice koje se iznajmljuju za kratkoročni boravak.

Izvor: gradnja.rs

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *