Prvo ekolološko selo budućnosti gradiće se u Švedskoj

Ideja Jamesa Ehrlicha se zasniva na kombinovanju tehnološke kulture Silicijumske doline, video-igara, hipi kulture i porodičnih farmi. To sve zajedno deluje pomalo kao utopija. Ipak, suština je da su ReGen Villages u osnovi novoosnovana susedstva zasnovana na ideji cirkularne ekonomije. Ova mesta trebalo bi da budu decentralizovana u odnosu na gradove i postanu jedne regenerativne i samoodržive zajednice.

U realizaciji ove ideje pomogle su arhitekte iz studija White Arkitekter koji su za predmetnu lokaciju u Švedskoj osmislili celo jedno selo koje će funkcionisati po ovom principu, piše Domusweb.

Hrana kojoj se veruje

Predviđeno je da otpad nastao u selu bude recikliran i pretvoren u resurse, a pored toga biće primenjena i permakultura i akvaponski sistem, te će se svaka kap vode moći da se ponovo iskoristiti.

Prema rečima Ehrlicha, naselja će pored kuća imati i staklenike i bašte s kontrolisanim uslovima za uzgoj biljaka. Tu će se proizvoditi hrana kojoj ljudi mogu da veruju jer znaju odakle dolazi.

Kroz ceo projekat ReGen Villages, koristio bi se Village OS koji primenjuje veštačku inteligenciju i mašinsko učenje kako bi se što efikasnije koristili resursi. Ovaj operativni sistem će prikupljati sve informacije o selu pa će se zato moći koristiti za njegov urbanističkog razvoja i planiranje.

„Village OS će omogućiti zajednici i investitorima da lako razvijaju naselje. Građevinski inženjeri, arhitekte i projektanti moći će jednostavnije da planiraju nove objekte, da povećavaju gustinu naseljenosti ili da prate troškove.“, rekao je James Ehrlich.

Švedska probija led

Dok su se prvobitni planovi za ReGen Villages uglavnom sastojali od pojedinačnih grupa kuća, sada Ehrlich radi na stvaranju manjih stambenih kompleksa koji uključuju i povoljnije domove kao i socijalno stanovanje. Akcenat projekta je na razvijanju ekosela u skladu sa njihovom lokacijom, počev od Mediterana, preko skandinavskih zemalja, pa sve do Sjedinjenih Američkih Država i Afrike.

Prvo ovakvo selo će se graditi ove godine u Švedskoj po projektu White Arkitekter na, za sada, nepoznatoj lokaciji.

Izvor: gradnja.rs

 

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *